ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του ESM υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου, ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο το 53% των μεταρρυθμίσεων, ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι καλύτερος από ποτέ.

«Στην αρχή οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. Στο μεταξύ κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη. Αλλά φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung και μεταδίδει επίσης η Deutsche Welle.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί, πάντως, λογικό το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να νιώσουν ακόμη τις προόδους που έχουν γίνει. «Η αγορά εργασίας βελτιώνεται πάντα στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας. Γι' αυτό εγώ βλέπω πάντα την ανταγωνιστικότητα, που έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά. Αλλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%», σημείωσε.

Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πεπεισμένος ότι στα τεστ αντοχής των τραπεζών που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι χώρες σε πρόγραμμα δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

«Οι τράπεζες στις χώρες αυτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν περιμένω μεγάλες εκπλήξεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο… είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούμε πολλά κεφάλαια κυρίως στις πέντε χώρες που προανέφερα… οι πέντε αυτές χώρες είναι πρωταθλητές κόσμου στις μεταρρυθμίσεις, ήδη επιστρέφουν στην αύξηση των εξαγωγών και στην ανάπτυξη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν» υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ.

Συνεδριάζει το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των 18 χωρών - μελών της Ευρωζώνης εξετάζουν το μεσημέρι (15.00 ώρα Ελλάδος) για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά την κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση δεδομένου ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει «πολύ σύντομα» στην Αθήνα. Ο στόχος είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι το επόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί στις 10 Μαρτίου.

Πάντως, όπως διευκρίνισε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τις ευρωεκλογές. «Από το καλοκαίρι και μετά», ανέφερε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στην έλλειψη «μεταρρυθμιστικού ζήλου», όπως ανέφερε. «Η Ε.Ε. θέλει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη βοηθάει περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς πιέζουμε για την εφαρμογή των όρων του προγράμματος και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Όλι Ρεν.