ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «καρφιά» του Eurogroup

Τα «καρφιά» του Eurogroup

Το γνωστό σενάριο με το μαστίγιο και το καρότο συνεχίζουν οι εταίροι της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup - Δείτε για ποιους λόγους επιστρέφει τώρα η Τρόικα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μια δύσκολη αποστολή, επιχειρώντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και μάλιστα υψηλότερο των στόχων. Γι' αυτό τον λόγο τον συνόδευαν (εκτός του Σταϊκούρα και το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων), στελέχη του Γενικού λογιστηρίου του κράτους.

Το Eurogroup επιμένει ότι αναμένει τα τελικά στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat στις 23 Απριλίου, προκειμένου να ανοίξει ο φάκελος με το χρηματοδοτικό κενό και την απομείωση του χρέους. Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν την ενόχληση των δανειστών για τη βιασύνη της κυβέρνησης να χειριστεί επικοινωνιακά το πρωτογενές πλεόνασμα, προχωρώντας σε μια προεκλογική παροχολογία.

Τα "καρφιά" της τρόικα

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι οι οποίες αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν πριν τις ευρωεκλογές, αλλα και μετά το καλοκαίρι. Η Ευρώπη δεν θέλει να ακουμπήσει το "καυτό" θέμα Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και να μην δεσμεύσει την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αποφάσεις μετά το καλοκαίρι, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Όπως ανέφερε, κανονικά οι διαβουλεύσεις με την τριμερή θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο επανέλαβε την ελλείψεις προόδου στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν απάντησε όμως για τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει εκταμιεύσεις τις δόσεις προς την Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2013. Ο Ευρωπαίος επίτροπος έστρεψε τα βέλη του και πάλι προς την Ελλάδα, αφού με βάση το καταστατικό του ΔΝΤ ορίζεται ότι για να εκταμιεύσει μια δόση θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας σε βάθος 12 μηνών.

stournaras-troika

Γιατί έρχεται τώρα η τρόικα

Η τριμερής επιτροπή επιστρέφει εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, όπως ειπώθηκε μετά το Eurogroup, για τέσσερις κυρίως λόγους:

-Την επόμενη εβδομάδα κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2013 που θα δείξει και επίσημα τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, θα κλείνει και το πρώτο δίμηνο του 2014, κατά το οποίο θα υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα για την ύπαρξη ενός βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2014.

-Επίσης, τέλος Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που θα δείξουν αν απαιτηθούν και νέα κεφαλαια. Τέλος, το οικονομικό επιτελείο "έτρεξε" τις τελευταίες μέρες για να κλείσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσει η δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 4,9 δις ευρώ.

-Με αυτά τα στοιχεία ανά χείρας, κυβέρνηση και τρόικα θα μπορέσουν να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για να καταλήξουν στο ύψος της δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής τρύπας τόσο για το 2014 όσο και για το 2015. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών προ εβδομάδων, ότι η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικα συμφέρει και την κυβέρνηση.

-Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τα βασικά ζητήματα δεν έχουν εκπληρωθεί είναι: η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9%, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, καθώς και η "λίστα" του ΟΟΣΑ που θα οδηγήσουν στη μείωση τιμών. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.

stournarasdaisel

Στόχος το Eurogroup του Μαρτίου

Η κυβέρνηση μετά το Eurogroup στρέφει την προσοχή της στην επόμενη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου. Εκεί εκτιμάται ότι θα συζητηθεί αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα και θα υπάρξει απόφαση για "τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας. Απώτερος στόχος είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα στα κρατικά ταμεία για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στις 20 και 21 Μαΐου. Πρόκειται για ομόλογα ύψους 8,8 δις ευρώ.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναδείξει επικοινωνιακά και το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Εκεί θα επιχειρήσει με τις ευλογίες των δανειστών, να παίξει "εντός έδρας" και να δώσει την εικόνα μιας οικονομίας που βρίσκεται εντός τροχιάς, με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις των δανειστών, αλλά και να τους βοηθήσει στη συρρίκνωση του φαινομένου του ευρωσκεπτικισμού που διογκώνεται μέρα με τη μέρα στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα επιστρέφει, η καχυποψία παραμένει

Eurogroup: Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει η Τρόικα

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη στάση των δανειστών

Eπιφυλακτική η τρόικα για το πλεόνασμα-Μετά το Eurogroup η επιστροφή

Προς αναζήτηση συμφωνίας με την τρόικα η κυβέρνηση

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν συμβιβασμό

Πόλεμος νεύρων για το πρωτογενές πλεόνασμα