ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: «Επαρκής πρόοδος» από την Ελλάδα

DW:  «Επαρκής πρόοδος» από την Ελλάδα

Η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής θα εξεταστεί σήμερα το απόγευμα από τους υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν αναμένεται καμία απόφαση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισημάνουν στο Εurogroup ότι μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκε επαρκής πρόοδος στα θέματα που βρίσκονται στο «τραπέζι», δημιουργώντας προοπτικές για μια συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η διαπίστωση «επαρκούς προόδου» από το Εurogroup αποτελεί και το στόχο της κυβέρνησης, η οποία στην παρούσα φάση δεν θέλει να ανησυχήσει τις αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η απόφαση για την εκταμίευση των δύο δόσεων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η σιωπηρή αποδοχή από την πλευρά της τρόικας των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, δείχνει επίσης ότι και οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω σε σχέση με την αρχική τους θέση.

troika ellada

Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, παράλληλα με τη διαπίστωση της προόδου, αναμένεται να παροτρύνουν τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους τις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι θα δώσει μια συνολική εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενόψει των συζητήσεων μέσα στους επόμενους μήνες για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει και την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα από την τρόικα, δίνοντας από την πλευρά του το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα