ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλητές στις αποδόσεις τα ελληνικά ομόλογα

Πρωταθλητές στις αποδόσεις τα ελληνικά ομόλογα

Πρωταθλητές στις αποδόσεις αναδεικνύονται τα ελληνικά ομόλογα σε σύγκριση με τ΄ αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε υποχωρήσει κατά περίπου 20% (σ.σ στο 6,83%).

Ισόποση άνοδο είχε σημειώσει η τιμή των ομολόγων, η οποία πάντα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την απόδοση των τίτλων. Αντίστοιχα οι τιμές των Πορτογαλικών ομολόγων έχουν καταγράψει άνοδο κατά 10% και των Ισπανικών κατά 5,3%.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ενίσχυσε το κλείσιμο της συμφωνίας σήμερα το πρωί με τη Τρόικα, εξέλιξη η οποία διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τον Μηχανισμό του Μνημονίου. Παράλληλα όμως οι εξελίξεις αυτές διευκολύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου η επενδυτική Τράπεζα Nomura εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία έκδοση 5ετών ομολόγων στην περίπτωση που ολοκληρωνόταν με επιτυχία η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, η οποία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών σύμφωνα με την Nomura θα κυμαίνονταν στο 6%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο στην περίπτωση που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 21 Μαρτίου, οπότε αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την Standard & Poors.

Άλλωστε και η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε σήμερα να αντλήσει από τις αγορές, μέσω ομολόγων, 500 εκατ. ευρώ καταβάλλοντας στους επενδυτές επιτόκιο 5,1%.

Διαβάστε επίσης:

Μίχαλος: Θετική εξέλιξη η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα