ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουί: Η ΕΚΤ να εντείνει τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών

Νουί: Η ΕΚΤ να εντείνει τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών

Η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί ζήτησε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών (SRM) στην ευρωζώνη να καταστεί λειτουργικός το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Agence Europe., κατά τις τελευταίες διοργανικές συζητήσεις , η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κυκλοφόρησε μια σειρά από έγγραφα το βράδυ της Δευτέρας ώστε να μετατρέψει τη νέα εντολή που της δόθηκε από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα σε ένα επίσημο έγγραφο διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα τα κράτη μέλη θέλουν το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών (SRF) να συσταθεί και να διοικείται σε διακυβερνητική βάση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου δέκα ετών. Μετά από αυτό το διάστημα, το SRF θα αποκτήσει πλήρως αμοιβαίο χαρακτήρα και θα υπαχθεί στην κοινοτική μέθοδο. Μέχρι τότε, θα έχει προϋπολογισμό ύψους €55 δισεκατομμυρίων που παρέχονται από τις τράπεζες ανάλογα με το προφίλ κινδύνου τους .

Για να προσεγγίσουν τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υπουργοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου οκτώ ή ακόμη και πέντε ετών, όπως δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας .

Διαβάστε επίσης

NeueZürcherZeitung: «Συμφωνία με τη Τρόικα την τελευταία στιγμή»