ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δικαιούνται το νέο Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος

Ποιοι δικαιούνται το νέο Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος

Τι είναι το Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος που θα χορηγηθεί από τον Σεπτέμβριο

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να έχει θέσει σε ισχύ το πιλοτικό πρόγραμμα για το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα.

Εντός του μήνα θα έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Εργασίας οι δήμοι που θα ξεκινήσει η πιλοτική υλοποίηση του νέου για τα Ελληνικά δεδομένα, προγράμματος που θα παρέχει επίδομα ελάχιστου επιδόματος από 200 ευρώ (έως 370 ευρώ) σε δικαιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα που το ύψος τους θα καθοριστεί με την ανακοίνωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα με στόχο να επεκταθεί από το 2015 σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα σύμφωνα με το κείμενο αξιολόγησης της Τρόικα, η επιλογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Απριλίου.

a24506a8a74a83d5c23f-0-500x300

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί σε δύο δήμους της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Το όριο του εισοδήματος που θα καθοριστεί σύμφωνα με το dikaiologitika.gr θα εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του εκάστοτε δικαιούχου.

Επίσης σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί. Σε έκθεση του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού έχει εδώ και αρκετό διάστημα εκφράσει γνώμη για το πως μπορεί να υπολογίζεται το επίδομα για τους δικαιούχους.

Όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά λαμβάνουν ήδη κάποιο προνοιακό επίδομα θα λαμβάνουν τη διαφορά που θα προκύπτει. Στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, παιδιού, κατοικίας κ.ά.), μαζί με τα προγράμματα αποτροπής της ακραίας φτώχειας (τύπου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος), παίζουν το ρόλο «κοινωνικού αμορτισέρ»: απορροφούν τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης, συμπληρώνοντας τα εισοδήματα των θυμάτων της.

Αυτή άλλωστε είναι η βασική δουλειά ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής προστασίας – μια δουλειά που το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος κάνει καλά σε αντίθεση με την χώρα μας στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυμαίνεται από 200 έως 420 ευρώ. Η εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος (με ταυτόχρονη κατάργηση των περισσοτέρων από τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας) αποτελεί πρόταση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr υπάρχει η πρόταση στο υπουργείο Εργασίας για το ενδεχόμενο όσοι δικαιούχοι ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου καθίστανται αυτομάτως δικαιούχοι συμπληρωματικού στεγαστικού επιδόματος. Το ύψος του θεωρείται ίσο με το επίδομα ενοικίου ΟΕΚ το οποίο ίσχυε μέχρι την κατάργηση του οργανισμού (€125 το μήνα ένα άτομο, συν €25 το μήνα για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού Όλοι οι δικαιούχοι ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος θεωρούνται δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης από τον ΕΟΠYΥ και το ΕΣΥ.

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις αιτήσεις Όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα ελαχίστου εισοδήματος θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ειδική δήλωση εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια να ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της με διασταύρωση με τα στοιχεία του Taxisnet και των υπηρεσιών που χορηγούν κοινωνικά επιδόματα όπως ο ΟΑΕΔ και ο ΟΓΑ.

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη των «25», που δεν καταβάλλεται τέτοιας μορφής επίδομα ενώ στην Κύπρο έχει θεσπιστεί εδώ και καιρό με μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης:

Στα 500 ευρώ το εφάπαξ επίδομα