ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 24 ώρες που θα κρίνουν το νέο μνημόνιο!

Οι 24 ώρες που θα κρίνουν το νέο μνημόνιο!

Το παρασκήνιο της έκδοσης ομολόγου

Η εντολή για την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, με το ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώνει ήδη ενδεικτικές προσφορές από τους επενδυτές.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους, ενώ είχε προετοιμαστεί από το καλοκαίρι του 2013, όταν η JP Morgan είχε δρομολογήσει συναντήσεις ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και επενδυτές.

Το ομόλογο θα τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο και αναμένεται να τιμολογηθεί και να εκδοθεί στο άμεσο μέλλον, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Πίσω από τις γραμμές και τις ανακοινώσεις όμως, κρύβεται ένα τεράστιο παρασκήνιο. Η συγκέντρωση των ενδεικτικών προσφορών ξεκίνησαν την Τετάρτη, ωστόσο το βιβλίο θα ανοίξει την Πέμπτη το πρωί στις 9 ώρα Λονδίνου, δηλαδή στις 11 Ελλάδας. Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας θα υποδέχεται τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

Η 24ωρη διαδικασία έχει να κάνει με το γεγονός ότι την έκδοση πρέπει να προλάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, λόγω διαφοράς ώρας. Επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί ότι οι προσφορές θα είναι τόσες ώστε το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 5,3%.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι στην περιοχή του 5,2%-5,3%, ενώ οι «κρυφές» ελπίδες του δημοσίου κατεβάζουν το επιτόκιο στο 4,8%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται έντονος ανταγωνισμός, με το δημόσιο σε περίπτωση που συγκεντρώσει υψηλές προσφορές, θα επιλέξει αυτές με το χαμηλότερο επιτόκιο.

Το επιτόκιο θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που θα προετοιμάσει το δημόσιο. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ικανοποιητική η πρώτη έκδοση ομολόγου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει το τρίτο δάνειο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η χώρα έχει διασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες για το επόμενο 12μηνο όπως είπαν και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup της Αθήνας. Όμως, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, «απολαμβάνοντας» ένα υψηλό επιτόκιο δανεισμού (ακόμα και στη «μιλημένη» έκδοση) το τρίτο πακέτο είναι σίγουρο ότι θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Με στόχο 2,5 δισ. ευρώ ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Το παιχνίδι πίσω από την επιστροφή στις αγορές

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Bloomberg: Την Πέμπτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές