ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών – Αλλά για πόσο…

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών – Αλλά για πόσο…

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι δεν ήρθε ούτε το τέλος των μνημονίων και φυσικά ούτε το τέλος της κρίσης

Μετά από 4 χρόνια στον «πάτο» της οικονομικής κρίσης και με τους πολίτες να έχουν γονατίσεις από τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, η Ελλάδα έκανε σήμερα την πρώτη απόπειρα για να ξαναβγεί στις αγορές.

Η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν προσπάθησε να δανειστεί 1 δισ. ευρώ και κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόνο 390 εκ. ευρώ.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδίδει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, δημιουργώντας παράλληλα αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση.

samaras stournaras1

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον και έκδοση 12μηνου ομολόγου, το οποίο θα απευθύνεται στα ελληνικά νοικοκυριά.

xrimatistirio16

Θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης;

Αναμφισβήτητα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας μετά από 4 χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που κρατούν μικρό καλάθι… και περιμένουν τις εξελίξεις τονίζοντας πως αν όντως οι εξελίξεις είναι θετικές για τη χώρα θα φανούν σε τουλάχιστον 3 μήνες.

Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την έξοδο στις αγορές με την έλευση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα αύριο, Παρασκευή 11 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, με επιχείρημα την επιστροφή στις αγορές.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές είναι σε ένα μήνα και η Μέρκελ θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαμαρά για να ξεκινήσει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση στο εσωτερικό.

Το θέμα είναι πόσο η Ελλάδα θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Η έξοδος στις αγορές ναι μεν είναι μια θετική εξέλιξη αλλά σίγουρα δεν σημαίνει ούτε την έξοδο από τα Μνημόνια και πόσο μάλλον την έξοδο από την κρίση.

Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτήσουν νέα μέτρα, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Οι 24 ώρες που θα κρίνουν το νέο μνημόνιο!

Με στόχο 2,5 δισ. ευρώ ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Το παιχνίδι πίσω από την επιστροφή στις αγορές

Αγορές, ΕΣΠΑ και Μέρκελ στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης

Bloomberg: Την Πέμπτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές