Τα μέτρα που συζητούνται για τους κακοπληρωτές - ενοικιαστές

Newsroom Newsroom

Τα μέτρα που συζητούνται για τους κακοπληρωτές - ενοικιαστές

Σημαντικές αποφάσεις για τους κακοπληρωτές - ενοικιαστές, καλείται να λάβει τις επόμενες ημέρες η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις της για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, είναι περιληπτικά οι εξής:

Δίνεται δίμηνη προθεσμία «πληρωμής» των οφειλών από την κοινοποίηση εξωδίκου, αντί της 15μερης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με το νέο σύστημα ο κακοπληρωτής θα έχει διορία ενός μήνα για να καταβάλει τα ενοίκια, ενώ θα μπορεί να μείνει κι επιπλέον ένα μήνα χωρίς να πληρώσει. Αν περάσει το δίμηνο ο ιδιοκτήτης καταθέτει στο δικαστήριο αίτηση για την απόδοση μισθίου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία. Ο δικαστής εκδίδει τη διαταγή απόδοσης μισθίου, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον ενοικιαστή. Με την επίδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου, ο ενοικιαστής έχει διορία τριάντα ημερών προκειμένου να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα. Εφόσον δεν το πράξει, η διαταγή αποτελεί εκτελεστό τίτλο και μπορεί να εκτελεστεί η έξωση με δικαστικό επιμελητή. Με το νέο σύστημα η όλη διαδικασία καθυστερεί κατά έναν μήνα.

Enoikiazetai

• Το εξώδικο πρέπει να κοινοποιείται και σε κάθε επόμενη δυστροπία και δύο φορές όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι, πολλές φορές με θυροκολλήσεις, κάτι που δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία.

• Καταργείται η άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης με την παράλογη προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.

• Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).

• Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μέχρι τότε ο ενοικιαστής μπορεί να συνεχίζει να χρωστά. Επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι το όριο μισθώματος για την προσφυγή στο Πρωτοδικείο αντί για το Ειρηνοδικείο κατεβαίνει από τα 600 στα 400 ευρώ.

AKINHTA

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από τέτοιους «ενοικιαστές» από 2,5 σε τουλάχιστον 5 μήνες, στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε περίπου ένα έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.

Επιπλέον διπλασιάζουν τα έξοδα των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης. Για παράδειγμα, προκειμένου για κοινόχρηστα 400-500 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσια δικαστικά έξοδα.

Το μέτρο αυτό θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι για άρνηση καταβολής μισθωμάτων π.χ. 200 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσανάλογες αμοιβές, όχι μόνο σε δικηγόρους αλλά και σε δικαστικούς επιμελητές για τις θυροκολλήσεις και τις επιδόσεις εγγράφων.

Οι προτάσεις της Επιτροπής επανεξετάζονται έπειτα από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό σχέδιο.

πηγή: korinthostv.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Μάϊερ: Όλα παραπέμπουν σε ένα κρυμμένο πακέτο βοήθειας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved