ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Από αύριο Τρίτη ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από το πάγωμα για περισσότερους από τέσσερις μήνες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων για την ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Προβλέπεται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη.

Προβλέπονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26), όπως διαβάζουμε στο Voria.gr.

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Οι τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση τον φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί.

Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα (όπως π.χ. αυτεπιστασία ή αντιπαροχή) υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση.

Στην περίπτωση όπου προκύπτει αρνητική υπεραξία δεν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση αλλά η χασούρα – σε αντιδιαστολή με τις αρχικές διατάξεις – δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό με μελλοντικές οφειλές από φόρο υπεραξίας.

Μηδενικός είναι άλλωστε ο φόρος και στην περίπτωση όπου το κέρδος από την πώληση του ακινήτου είναι χαμηλότερο των 25.000 ευρώ του αφορολογήτου.

Διαβάστε επίσης

Ε41: Αυτό είναι το νέο έντυπο για το φόρο υπεραξίας ακινήτων