ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Εντατικοί έλεγχοι στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών στις 60.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα όπου εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις.

Πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τις 3 Μαΐου 2014 αλλά οι αιτούντες δεν εισέπραξαν το εφάπαξ βοήθημα στις 9 Μαΐου, επειδή βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, διαπίστωσαν μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ότι υπάρχει πιθανότητα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα να μην έχουν αναγράψει στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 όλα τα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2012, (π.χ. τόκους καταθέσεων, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, πολυτεκνικά ή τριτεκνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων, αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην αγροτική παραγωγή, αγροτικές επιδοτήσεις).

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι προσθέτοντας τα μη δηλωθέντα εισοδήματα οι αιτούντες υπερβαίνουν τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια, θα αποστέλλεται ενημερωτικό μήνυμα ότι η αίτησή τους απορρίπτεται. Εάν δεν ξεπερνιούνται τα όρια, οι αιτήσεις θα γίνονται οριστικά δεκτές και τα ποσά του μερίσματος θα καταβληθούν στους δικαιούχους το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Στους 60.000 πολίτες που βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης της αίτησής τους περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που πληρούν τα κριτήρια είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβάλει ξεχωριστή αίτηση για το μέρισμα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους (π.χ. σύζυγος ή ενήλικα τέκνα που συγκατοικούν με τους αιτούντες).

Η ΓΓΔΕ έχει στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία τους ζητά από τους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, διορθώνοντας τα εσφαλμένα στοιχεία της αρχικής αίτησης. Μάλιστα, αν δεν ανταποκριθούν προβαίνοντας στις σχετικές αλλαγές, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις, καθώς οι αρχικά υποβληθείσες αιτήσεις θα θεωρηθούν «ψευδείς».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου καταβλήθηκε το μέρισμα στους λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 3 Μαΐου. Το συνολικό ποσό που μοιράστηκαν τα νοικοκυριά αυτά ανήλθε στα 133,2 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις 60.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία επανελέγχου, υπάρχουν άλλες 67.500 νέες εγκρίσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος που θα ενεργοποιηθούν έως τις 10 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Τα τελικά αποτελέσματα σε Δήμους και Περιφέρειες
Δείτε εδώ

Εννέα στους δέκα δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση

Ρoή Ειδήσεων