ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Ζητεί ρεαλιστική ρύθμιση των φορολογικών οφειλών

ΕΣΕΕ: Ζητεί ρεαλιστική ρύθμιση των φορολογικών οφειλών

Ευνοϊκότερους όρους για το χειμαζόμενο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τον σχεδιασμό από την κυβέρνηση νέας ρύθμισης των φορολογικών οφειλών.

Η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, θεωρεί ότι ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της νέας ρύθμισης που θα θεσμοθετηθεί, για να έχει επιτέλους αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν. Με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, οι δόσεις για να είναι ρεαλιστικές θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100.

- Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους συντελεστές προοδευτικότητας των επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, γιατί η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων έδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Γνώμη της ΕΣΕΕ παραμένει ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη.

- Σταθερή και διαρκής ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

«Θεωρούμε ότι, οι ανωτέρω επισημάνσεις μας είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο για τη νέα ρύθμιση, που θα συμφωνηθεί με την τρόικα. Είναι, εξάλλου, απαραίτητο να ενημερωθούμε εγκαίρως, ώστε να αποδεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες τη διαδικασία της νέας ρύθμισης» τονίζεται στην επιστολή της ΕΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «...Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την τρόικα σε "έξυπνες" λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα. Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την υπερφορολόγηση πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα χρηστικό εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μας που θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται την μόνιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο για 48 δόσεις σε όσους χρωστάνε στην εφορία