ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενεζουέλα: Ο πληθωρισμός του Μαΐου άγγιξε το 61%

Βενεζουέλα: Ο πληθωρισμός του Μαΐου άγγιξε το 61%

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας έφτασε το 60,9% το Μάιο, ενώ το μηνιαίο ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 5,7% όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Νίκολας Μαδούρο να ελέγξει τις τιμές.

Η ραγδαία εκτίναξη των πληθωριστικών τάσεων και η δραματική άνοδος των τιμών αποδίδεται από τις αρχές της χώρας στους δύο μήνες βίαιων διαδηλώσεων με τις οποίες η αντιπολίτευση επεδίωκε να εξαναγκάσει τον πρόεδρο Μαδούρο σε παραίτηση.

Αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με συχνό αποκλεισμό δρόμων, δημιούργησαν προβλήματα στην κίνηση των εμπορευμάτων και σταμάτησαν το εμπόριο. «Αυτές οι αναταραχές... είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καθώς δυσκόλεψαν τη διάθεση των προϊόντων σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.Ο πληθωρισμός του Μαΐου οδήγησε σε αύξηση τις μεταφορές κατά 10,1%,σε αύξηση 6,9% τις τιμές στα εστιατόρια και στις υπηρεσίες ξενοδοχείων ενώ το κόστος αγοράς τροφίμων και ποτών αυξήθηκε κατά 6,4%.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν μία ώρα μετά το τέλος του παιχνιδιού που άνοιξε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν εδώ και μήνες, αναφέρει ότι τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο θεωρεί ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι το αποτέλεσμα ενός «οικονομικού πολέμου» με επικεφαλής τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον προσπαθούν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

Νέες απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί ο Πολ Τόμσεν