ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στους μισθούς σε Παιδεία και Υγεία

Ανατροπές στους μισθούς σε Παιδεία και Υγεία

Νέο τοπίο στους μισθούς σε Παιδεία και Υγεία, τόσο με αυξήσεις, όσο και με μειώσεις φέρνει το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μία πιο δίκαιη ανακατανομή του μισθολογικού κόστους που θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ. ευρώ, με την αμοιβή να σχετίζεται με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τη θέση ευθύνης.

Σύμφωνα με το «Έθνος», μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς αναμένεται να λάβουν εκπαιδευτικοί, καθηγητές ΑΕΙ και νοσηλευτές. Αντίθετα, περικοπές θα έχουν υπάλληλοι υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά με το νέο μισθολόγιο, περίπου 142.000 υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται, ενώ στον αντίποδα, 204.414 να μειώνεται.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το νέο σύστημα αξιολόγησης θα απελευθερωθούν οι «παγωμένες» ωριμάνσεις των αποδοχών με βάση την προϋπηρεσία αλλά ο υπάλληλος θα περνά από βαθμολόγηση, προκειμένου να μεταβεί σε ανώτερο κλιμάκιο.

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η απόδοση μπόνους παραγωγικότητας σε όσους πετυχαίνουν το 90% των στόχων τους, το οποίο αντιστοιχεί με το «μισό δώρο», δηλαδή έναν μισθό, όπως προβλέπεται από τον νόμο που έχει ψηφιστεί στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Eίσπραξη 39.794.928 ευρώ από συντάξεις...πεθαμένων