ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Υπάρχουν «γεωπολιτικοί κίνδυνοι» για την οικονομία της ευρωζώνης

Ντράγκι: Υπάρχουν «γεωπολιτικοί κίνδυνοι» για την οικονομία της ευρωζώνης

Υπάρχουν «γεωπολιτικοί κίνδυνοι» οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης που καταγράφεται, σημείωσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος υπαινικτικά στις κρίσεις τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες και στις παγκόσμιες χρηματαγορές υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», προειδοποίησε ο Ντράγκι.

Αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες «συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα [τα οποία παράγονται από κράτη-μέλη] της ευρωζώνης». Υπάρχει εξάλλου «περαιτέρω πτωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και με την ασθενέστερη της αναμενόμενης εγχώρια ζήτηση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι το ΔΣ θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά τις ενδεχόμενες συνέπειες των γεωπολιτικών κινδύνων» καθώς και τις εξελίξεις στις «αγορές συναλλάγματος».

Εξάλλου ο Ντράγκι είπε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν δυνητικά τη δυνατότητα να αντλήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ ο μπορεί να ανέλθει έως και στο 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 400 δισεκ. ευρώ εντός του έτους.

Διαβάστε επίσης

Διεθνείς οίκοι προειδοποιούν για αποπληθωρισμό της Ευρωζώνης