ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: «Ανάγκη για ελάφρυνση χρέους των χωρών του Νότου»

Bloomberg: «Ανάγκη για ελάφρυνση χρέους των χωρών του Νότου»

Eλάφρυνση του χρέους τους χρειάζονται οι χώρες του Νότου της ΕΕ, για να επανέλθουν στην οικονομική ανάπτυξη και οι πιστωτές τους πρέπει να πληρώσουν το κόστος, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo κ. Χανς - Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε το 1997, αντιμετωπίσθηκε με διαγραφή χρέους παρά με την επιβάρυνση των φορολογουμένων, προσφέροντας ένα υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, δήλωσε ο κ. Ζιν.

«Τα νοικοκυριά και οι εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες» στο πλαίσιο του συστήματος του ευρώ. Δεν είναι ωραίο για τον πιστωτή να δεχθεί ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά όσο νωρίτερα αντιμετωπίσει την αλήθεια, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Με τα βάρη των χρεών σε «σχεδόν αφόρητα» επίπεδα, «χρειαζόμαστε μία διάσκεψη για το χρέος στην Ευρώπη για να χορηγηθεί μερική ελάφρυνση του χρέους στις χώρες του Νότου», δήλωσε ο κ. Ζιν, προσθέτοντας: «Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από κοινού, καθώς εμπλέκονται αρκετές χώρες».

Οι χώρες του νότου δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τις τιμές

Οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τις τιμές και τα κόστη όσο χρειάζεται για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, δήλωσε ο Ζιν, προσθέτοντας ότι αν και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις χώρες αυτές δείχνει ότι η προσαρμογή προχωρά, η συζήτηση σχετικά με τον αποπληθωρισμό είναι άστοχη.

Η απομάκρυνση των τοξικών δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας των πιστωτικών ιδρυμάτων εν όψει των ασκήσεων αντοχής (stress tests) που θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε ο οικονομολόγος, αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει την εντολή να διοχετεύει επενδύσεις σε τμήματα της οικονομία, όπου δεν θα γίνονταν διαφορετικά.

«Το θέμα των πιθανών κινδύνων από τον αποπληθωρισμό χρησιμοποιείται για να ετοιμασθεί μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που δεν θα χρησιμεύει μόνο στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, αλλά και στη διάσωση των τραπεζών. Αυτό, όμως, εγείρει το ερώτημα, αν επιτρέπεται στην τράπεζα να το κάνει ή αν θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε.

Το ελληνικό χρέος, προσθέτει το δημοσίευμα, που βρίσκεται τώρα κυρίως στα χέρια δημόσιων πιστωτών, ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι.

Διαβάστε επίσης

Σόιμπλε στο Bloomberg: Δεν συζητάμε ακόμα για νέα βοήθεια

Ρoή Ειδήσεων