ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πτωτική πορεία η μεταποίηση στο Ηράκλειο - Σε άνοδο τουρισμός και υπηρεσίες

Σε πτωτική πορεία η μεταποίηση στο Ηράκλειο - Σε άνοδο τουρισμός και υπηρεσίες

Πορεία αποβιομηχάνισης εμφανίζεται να ακολουθεί το Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Επιμελητηρίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων για εγγραφές - διαγραφές επιχειρήσεων στα μητρώα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την περίοδο 2009 - 2014, «η πτωτική πορεία ιδρύσεων επιχείρησης στο Ηράκλειο συνεχίζεται στον τομέα της Μεταποίησης, καθώς από μελέτη του τοπικού Επιμελητηρίου προκύπτει μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων που φεύγουν από την παραγωγική διαδικασία, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Τμήμα Τουρισμού και Υπηρεσιών, όπου δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και έτσι αντισταθμίζονται οι διαγραφές. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε αποβιομηχάνιση, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και γι' αυτό πρέπει ν' αντιμετωπιστεί απ' όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συλλογικά. Πρέπει ν' αλλάξει πολιτική και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη στήριξη των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη γενναιοδωρία στη ενίσχυσή τους. Εμείς, ως Επιμελητήριο Ηρακλείου έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούμε να δώσουμε διεξόδους στις επιχειρήσεις - μέλη μας ώστε ν' επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην αγορά».

Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσίαζε η αγορά του Ηρακλείου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, φαίνεται να συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Έτσι μέχρι τώρα το 2014, είχαμε 605 εγγραφές και 820 διαγραφές (συνολικά μείωση 215 επιχειρήσεις). Δηλαδή, το πρώτο εξάμηνο του 2014, εμφανίζεται ένας μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους σε σχέση με τις αντίστοιχες που ιδρύθηκαν μέσα στο έτος .

Ανά τμήμα αυτό που φαίνεται είναι ότι, με εξαίρεση το Τουριστικό Τμήμα το οποίο εμφανίζει θετική μεταβολή (σημειώνει αύξηση μελών κατά 64 επιχειρήσεις - ποσοστιαία μεταβολή + 5,16 %), τα υπόλοιπα εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές, δηλαδή οι ιδρύσεις επιχειρήσεων είναι λιγότερες από τις διαγραφές. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη μείωση είναι αυτός της μεταποίησης με απώλεια 153 επιχειρήσεων μέσα στο Α' εξάμηνο του 2014 (πλήθος που αντιστοιχεί στο 2,379% του συνόλου του Τμήματος).

Συγκεκριμένα, στο Εμπορικό Τμήμα ιδρύθηκαν κατά το περασμένο εξάμηνο 166 επιχειρήσεις και έκλεισαν 281, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο άνοιξαν 256 και έκλεισαν επίσης 277. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει το Τμήμα Μεταποίησης σημειώθηκαν 81 εγγραφές και 276 διαγραφές κατά το περσινό εξάμηνο και αντίστοιχα 61 εγγραφές και 214 διαγραφές το φετινό. Στο Τμήμα Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν 366 εγγραφές και 266 διαγραφές πέρυσι, ενώ φέτος 295 εγγραφές και 307 διαγραφές. Στο Τουριστικό Τμήμα πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ιδρύθηκαν 18 επιχειρήσεις και έκλεισαν 36, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο φέτος είχαμε 82 εγγραφές και 18 διαγραφές.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που τηρεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σχέση εγγραφές - διαγραφές, 820 επιχειρήσεις διαγράφηκαν σε σχέση με 605 που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους μέσα στο 2014. Η μεταβολή αυτή (215 επιχειρήσεις) αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,904% του συνόλου των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (23.777 μέλη), ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 3,45% των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, την οποία κατείχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με ένα 3,62% και ένα 4,33% το 2013 και το 2012 αντίστοιχα.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι η κρίση άρχισε να επηρεάζει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα μετά τα μέσα του 2010 οπότε αρχίζει και μειώνεται ο αριθμός των ιδρύσεων επιχειρήσεων σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αντίθετα οι διαγραφές έχουν μια αυξητική τάση από την αρχή του 2009 η οποία κορυφώνεται μέσα στο 2012, οπότε και αρχίζει μια μικρή μείωση.

Για την πενταετία, το τμήμα με την αρνητικότερη μεταβολή είναι αυτό της Μεταποίησης, το οποίο περιλαμβάνει και τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου πρέπει να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 2,37% των μεταποιητικών επιχειρήσεων στα μητρώα του Επιμελητηρίου διέκοψε την λειτουργία του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Συνολικά, τα πέντε τελευταία χρόνια η μεταποίηση έχει χάσει ένα ποσοστό περίπου 34,77% των ενεργών μελών της (2.491 επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ανέστειλαν τη λειτουργία τους σε σχέση με 7.164 ενεργά μέλη το 2009, ενώ σε επίπεδο απόλυτων μεταβολών (εγγραφές μείον διαγραφές) έχουμε μία μείωση -10,20%.

Διαβάστε επίσης:
Βόλος: ώθηση στον γαστρονομικό τουρισμό με τσίπουρο και γκουρμέ πιάτα

Οι ελιές Καλαμών στην κορυφή των εξαγωγών