ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελιές Καλαμών στην κορυφή των εξαγωγών

Οι ελιές Καλαμών στην κορυφή των εξαγωγών

Η κατηγορία των ελιών είναι το πλέον σημαντικό ελληνικό προϊόν στις ΗΠΑ (μακράν ο σπουδαιότερος εξαγωγικός προορισμός ελληνικής ελιάς), με μεγάλη αναγνώριση (ειδικά η ελιά Καλαμάτας) και με σπουδαίες δυνατότητες διεύρυνσης μεριδίου αγοράς.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό μερίδιο επί του συνόλου των κατηγοριών των εξαγόμενων προϊόντων υπερβαίνει το 70%, με τις Τουρκία και Ιταλία να υπολείπονται κατά πολύ σε μερίδιο αγοράς αλλά και αξία εισαγωγών. Η χώρα μας είναι επίσης μακράν ο πρώτος προμηθευτής της αμερικανικής αγοράς σε λαβράκι και τσιπούρα, που είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα, με αυξανόμενη αναγνώριση από τους καταναλωτές και με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγικτον για το έτος 2013, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των εξαγωγών μας σε φασόλια παρασκευασμένα ή διατηρημένα, η οποία κατέλαβε 68,8% του μεριδίου της αμερικανικής αγοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της κατηγορίας, και αφήνοντας πίσω Μεξικό και Ιταλία (οι οποίες παρουσίασαν σημαντική μείωση περίπου 19,2% και 85% αντίστοιχα).

Βάσει στοιχείων της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας ήταν το 2013 ένας εκ των 3 πρώτων προμηθευτών της αμερικανικής αγοράς, μεταξύ άλλων, σε τυροκομικά προϊόντα (τυριά από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, φέτα), ελιές (εκπυρηνωμένες, πράσινες-διατηρημένες), θαλασσινά, ροδάκινα, σύκα νωπά ή αποξηραμένα..

Διαβάστε επίσης

Μηνιαίο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους σε λιμάνια