ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα φουσκώνουν τον λογαριασμό

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα φουσκώνουν τον λογαριασμό

Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για περισσότερους από 1.000.000 φορολογούμενους πουκληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους από το περσινό έτος, καθώς θα φορολογηθούν για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που νομιμοποίησαν, αλλά και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα.

Τα δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τρομάζουν την κυβέρνηση δεδομένου ότι η πληρωμή του φόρου συμπίπτει χρονολογικά με την καταβολή του φόρου εισοδήματο, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιμήκυνση των δόσεων σε επτά από πέντε που προβλέπεται για φέτος. Βέβαια, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών είχε προταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καταβολή του φόρου να γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε απορρίψει την πρόταση αυτή δεδομένου ότι τα εκκαθαριστικά θα έφθαναν στους φορολογούμενους πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πριν από μερικά χρόνια όπου ξαφνικά κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους τριών ετών μαζεμένους.

Ο φόβος να μείνουν απλήρωτα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να αυξήσει τις δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο το 2015. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι εφόσον τελικά βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί δηλαδή άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά να μην επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά να μπουν στο «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα εξεταστεί με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους. Σε κάθε περίπτωση πάντως για περισσότερους από ένα εκατ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα:

- Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου προβλέπεται αφενός μειωμένος φόρος για το κτίσμα, αφετέρου επιβάλλεται φόρος και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, απαλλάσσονταν από τον φόρο.

- Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

- Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

- Αντίθετα λιγότερο φόρο από αυτό που κατέβαλλαν μέχρι τώρα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά

Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν από την Παρασκευή το απόγευμα τα σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό και να ενημερωθούν για τα ποσά που θα πληρώσουν.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο συμπληρωματικός φόρος για όσους έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα παρά μόνο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Οι υπόχρεοι καλό θα είναι να περιμένουν και την έκδοση των εκκαθαριστικών προκειμένου να ελέγξουν εάν το ποσό που τους έχει βεβαιωθεί είναι σωστό. Εφόσον διαπιστώσουν λάθη τα οποία οφείλονται σε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 θα πρέπει να τα διορθώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ο φόρος όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των δόσεων σε 7 αναμένεται να γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία είσπραξης των φόρων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ρυθμίσεις χρεών σε ταμεία και εφορία με 100 δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εκκαθαριστικού στο TAXIS

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων