ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τι προβλέπουν οι αποφάσεις Μανιάτη

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τι προβλέπουν οι αποφάσεις Μανιάτη

Κέρδη που μεταφράζονται σε ποσοστό επί της αξίας των υδρογονανθράκων (τουλάχιστον 4%), σε φόρο εισοδήματος 20% και περιφερειακό φόρο 5% θα έχει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να ερευνήσουν περιοχές του Ιονίου, της Κρήτης, της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και αναμένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρώτη από τις δύο υπουργικές αποφάσεις, αφορά στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημέρα που η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Η δεύτερη υπουργική απόφαση αφορά στον Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες τον περασμένο Απρίλιο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την εταιρία ENEL.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν προσφορές για τις συγκεκριμένες περιοχές άμα τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ε.Ε. και για τις 90 επόμενες ημέρες.