ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Η αναβολή, τα λάθη και οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Η αναβολή, τα λάθη και οι αλλαγές

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών, ύστερα από τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά που έλαβαν χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει και θα ανακοινώσει μια δέσμη αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, μετά το σοκ το οποίο υπέστησαν χιλιάδες φορολογούμενοι παραλαμβάνοντας τα εκκαθαριστικά-φωτιά με οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Μάλιστα με εντολή του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες.

Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, ενώ η πρώτη δόση να πληρωθεί τελικά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο και ίσως η τελευταία να καταβληθεί τελικά τον Φεβρουάριο.

Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

Αυτοί που περιμένουν τις διορθώσεις είναι κυρίως οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι οποίοι είδαν εν μια νυκτί την αξία της γης τους να... πολλαπλασιάζεται, αλλά μόνο στα χαρτιά του ΥΠΟΙΚ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη στην Ηλεία, όπως μετέδωσε το Mega, ο οποίος εδώ και καιρό πασχίζει μάταια να βρει αγοραστή για 4 στρέμματα με ελιές, βάζοντας πωλητήριο 20.000 ευρώ.

Για το ίδιο ακίνητο, το οποίο μένει στα αζήτητα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η αξία του είναι 600.000 ευρώ.

Εξάλλου, μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ελέγξουν τις περιοχές όπου η αξία γης υπολογίστηκε με υψηλότερες τιμές από πέρσι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς να δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περσινές τιμές δεν θα ισχύσουν για ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος, που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, εφόσον οδηγούν σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους.

Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με την τρόικα

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ απασχόλησε και τις τηλεδιασκέψεις που είχε από το πρωί της Πέμπτης το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και ζήτησαν στοιχεία για τις αλλαγές, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Ένα Νέο Φοροεπεισόδιο Ιδιώνυμης Αθλιότητας!

Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Tρόικα για τα προαπαιτούμενα

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα «αρπάξουν» και την πρώτη κατοικία

Στοπ στις επιστροφές μέχρι να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ