ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Στουρνάρα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κερέ

Συνάντηση Στουρνάρα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κερέ

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση ρευστότητας, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιω. Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (28/8).

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζει η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στη διαδικασία άντλησης φθηνής ρευστότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν δε θεωρούνται επιλέξιμα από.

Σήμερα, μάλιστα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από το νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί (LTRO) κεφάλαια. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζές τους στοιχεία για τα δάνειά τους. Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Χαρδούβελη με εκπρόσωπο της ΕΚΤ για την τραπεζική ρευστότητα