ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Χωρίς εκπτώσεις θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης

ΕΝΦΙΑ: Χωρίς εκπτώσεις θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης

Χωρίς τις εκπτώσεις φόρου θα εμφανιστούν στις 15 Σεπτεμβρίου τα καινούργια ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 50% ή έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα και δικαιούνται έκπτωση 20% θα πρέπει να πληρώσουν τον αυξημένο φόρο και στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση όπου θα υπολογιστούν οι ελαφρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Αντίθετα όσοι δικαιούνται έκπτωση 100% από τον φόρο θα απαλλαγούν αυτομάτως από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet και θα απαλλαγούν αυτομάτως από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν σε δύο φάσεις. Τα πρώτα θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και αφορούν τις περιπτώσεις ακινήτων που δεν είχαν παρουσιαστεί λάθη. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τα ακίνητα που οι αξίες τους είχαν πολλαπλασιαστεί και οι οποίες πλέον διορθώνονται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) στους φορολογούμενους με οικόπεδα στις 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Μετασεισμικές... εκκρεμότητες 20ετίας «ξεσκέπασε» ο ΕΝΦΙΑ!

Πώς θα καταβληθεί ο φόρος ακινήτων από όλους τους ιδιοκτήτες

Οι βασικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ