ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νέοι Αγρότες»: Κοινοτικά κονδύλια 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα

«Νέοι Αγρότες»: Κοινοτικά κονδύλια 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα

Προσπάθεια καταβάλετται όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε οι προκυρήξεις για τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν ήδη προβλεφθεί για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Νέων Αγροτών» να ξεκινήσουν από το 2015.

Tα κοινοτικά κονδύλια έχουν συνολικό ύψος 240 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 εντάσσονται 11.116 παραγωγοί έως 40 ετών, οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194.329.500 ευρώ για μια πενταετία. Στο πρόγραμμα εντάσσονται για πρώτη φορά πλήρως ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες.

Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει σε τρεις δόσεις όπως προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία. Ειδικότερα, το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ήτοι 136 εκατ. ευρώ, θα επιχειρηθεί να αποδοθεί μέσα στο 2014 και οι δύο επόμενες δόσεις (15% η κάθε μια) θα καταβληθούν εντός πενταετίας.

«Οι νέοι παραγωγοί είναι το μέλλον και η ελπίδα για την ελληνική γεωργία και η συμμετοχή τους στον πρωτογενή τομέα μέσα από το πρόγραμμα νέων αγροτών συμβάλει καθοριστικά στο ζωντάνεμα της υπαίθρου», επισήμανε ο υπουργός.

«Με τους νέους αγρότες είμαστε συνοδοιπόροι στον δρόμο που έχουμε χαράξει προκειμένου να καταστήσουμε την ελληνική πρωτογενή παραγωγή μοχλό ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο κ. Καρασμάνης για τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, σημείωσε ότι η αγορά έχει αρχίσει να ομαλοποιείται.

Περίπου 3.000 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών έχουν διατεθεί για δωρεάν διανομή και χυμοποίηση, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα με τις όψιμες ποικιλίες. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για άνοιγμα εναλλακτικών αγορών και ήδη βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαδικασίες για εξαγωγή προϊόντων σε Κίνα και Ινδία.

Ωστόσο, τόνισε ότι δίνεται καθημερινά μάχη με την ΕΕ και το υπουργείο διεκδικεί για τους Έλληνες παραγωγούς αποζημιώσεις για την προ εμπάργκο εποχή λόγω των δυσχερειών που είχαν δημιουργηθεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα παρακράτησης επιδοτήσεων για οφειλές προς τον ΟΓΑ, ανέφερε ότι έχει ήδη γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εργασίας πως με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 1308/2013 οι επιδοτήσεις καταβάλλονται ακέραιες στους δικαιούχους.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη» διευκρινίστηκε ότι στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, μόλις την περασμένη εβδομάδα η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτηση αναίρεσης και αναμένεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Όπως τονίστηκε σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο από όλες τις πλευρές, να δώσουν πίσω χρήματα οι αγρότες.

Διαβάστε επίσης: