ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Κύπρου: Αναμένονται σαρρωτικές αλλαγές-Νέο ΔΣ

Τρ. Κύπρου: Αναμένονται σαρρωτικές αλλαγές-Νέο ΔΣ

Ανακοινώσεις που θα οδηγούν σε πλήρη αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Κύπρου, αναμένονται να γίνουν σύντομα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης».

Όπως μάλιστα λένε οι πληροφορίες αναμένεται να τεθεί επικεφαλής ευρωπαίος τραπεζίτης, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής τράπεζας παγκοσμίου εμβέλειας.

Τις τελευταίες ημέρες το παρασκήνιο ήταν έντονο για τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, με αποκορύφωμα την επιστολή της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας προς το υφιστάμενο συμβούλιο, με την οποία ζητείται η αποχή από κάθε απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα.

Η βασική σκέψη ήταν το συμβούλιο να γίνει πιο σφιχτό, με λιγότερα μέλη, ώστε να είναι ταχύτερη και η λήψη αποφάσεων. Η κατάσταση θυμίζει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του bail in, το καλοκαίρι του 2013, το οποίο άλλαξε τη μετοχική δομή και στην γενική συνέλευση υπήρξε πλήρη αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, οι πιο κάτω μέτοχοι κατέχουν ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που φτάνει ή υπερβαίνει το 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας:
• Cyprus Popular Bank Public Co Ltd με ποσοστό 9,624%
• Όμιλος Wilbur Ross 19%
• Renova Group με ποσοστό 5,455%
• TD Asset Management με ποσοστό 5,232%
• Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης («EBRD») με ποσοστό 5,021%

Η παλιά Λαϊκή παραμένει μεγάλος μέτοχος, αλλά το ποσοστό της μετά την άντληση του ενός δισ. ευρώ μειώθηκε στο 9,6% από 18,1% προηγουμένως. Το Renova Group είναι ρωσικών συμφερόντων όμιλος που ασχολείται με αλουμίνιο, πετρέλαια, τηλεπικοινωνίες και άλλα. Πρόεδρος του ομίλου είναι ο Viktor Vekselberg με περιουσία που αγγίζει τα $17,2 δισ. και σύμφωνα με το Forbes είναι ο τρίτος πλουσιότερος Ρώσος. Το TD Asset Management είναι καναδικό fund που είναι εκ των επενδυτών που έφερε στην Κύπρο ο δισεκατομμυριούχους Αμερικανός Wilbur Ross. Ως γνωστόν ο Wilbur Ross είχε ηγηθεί σχήματος διεθνών επενδυτών και συγκέντρωσε 400 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ίδιος ο κ. Ross κατέχει άμεσα το 1,5% της Τρ. Κύπρου, ενώ ο όμιλος που εκπροσωπεί ελέγχει το 19% της τράπεζας. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται και το Tyrus Fund με 4%.

Διαβάστε επίσης

Επίτροπος προεδρίας: «Πρωταρχικός στόχος το θέμα των αγνοουμένων»