ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης στην EE

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης στην EE

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει στην ΕΕ, άρθρο της ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, που σημειώνει ότι ενώ οι προειδοποιήσεις αυτού του είδους πολλαπλασιάζονται, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Για το άρθρο με τίτλο «Τρίτη ύφεση απειλεί την Ευρώπη» ερωτήθη από το Europolitics ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιου ο οποίος απέρριψε την ιδέα αυτή και επέμεινε στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της «ισχνής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, σημειώνει το έντυπο, εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια τρίτη ύφεση είναι πολλοί, ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ΔΝΤ πρόσφατα σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναβρεθεί «σε κόκκινο συναγερμό».

Στις «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» που δημοσιεύτηκαν την 7η Οκτωβρίου, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το ποσοστό κινδύνου να βιώσει ξανά ύφεση η ευρωζώνη είναι 40% ενώ στο ίδιο επίπεδο κινείται και η πιθανότητα δημιουργίας αποπληθωρισμού.

Από την πλευρά του, αναφέρει το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου για θέματα οικονομίας του Λευκού Οίκου δήλωσε την 30ή Σεπτεμβρίου ότι η Ευρωπαϊκή Ευρώπη θα αποτελέσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας τους.

Τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard and Poor's πληροφόρησε τους επενδυτές για το «υψηλό ρίσκο» μιας τρίτης ύφεσης στην Ευρώπη και για την απειλή αποπληθωρισμού στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Μείωση πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και ΕΕ