Βρυξέλλες: Η οικονομία κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής

Βρυξέλλες: Η οικονομία κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής

Η οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπιση του ιού Έμπολα θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σήμερα (23/10/2014) και αύριο (24/10/2014)στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των οποίων θα ακολουθήσει η Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την τόνωση της ανάπτυξης.


«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την Ε.Ε.», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην καθιερωμένη -προ των Συνόδων- επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».

Το θέμα της οικονομίας θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επερχόμενου Προέδρου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «οι συζητήσεις τόσο των «28» ηγετών της Ε.Ε., όσο και των «18» ηγετών της Ευρωζώνης, θα επικεντρωθούν στο τρίπτυχο: επενδύσεις, «έξυπνη εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Όπως εξήγησε, ο ίδιος αξιωματούχος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε.. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προσέλκυσης των ιδιωτικών και των δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.