ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι το δικαιούνται

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι το δικαιούνται

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε όλη η κοινή απόφαση των Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση για την πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κάτοικοι των δήμων αυτών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση από τις 15 Νοεμβρίου, ενώ όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Οι 13 δήμοι

Η πιλοτική εφαρμογή αφορά 13 Δήμους:

(Δράμας (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Έδεσσας (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Γρεβενών (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ιωαννίνων (περιφέρεια Ηπείρου), Καρδίτσας (περιφέρεια Θεσσαλίας), Λευκάδας (περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Ι.Π. Μεσολογγίου (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος), Χαλκίδας (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), Καλλιθέας (περιφέρεια Αττικής), Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τη ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:

2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά

3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά

4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί

4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά

5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά

6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά

4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί

5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί

6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά

3600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί

4200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και

4800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά

Συμπληρωματικά στοιχεία για την αίτηση

δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών,

ύψος ενοικίου,

ιδιωτικά δάνεια,

δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης,

είδος θέρμανσης,

επαγγελματικά χαρακτηριστικά,

εκπαιδευτικό επίπεδο μελών,

στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού,

χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά «δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης, στην τυχόν διενέργεια κοινωνικής έρευνας και στην ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικό − δημογραφικών χαρακτηριστικών των αιτούντων».

Αναδρομική καταβολή

Σύμφωνα με την απόφαση, θα ικανοποιηθούν αιτήσεις μέχρι την εξάντληση των διαθεσίμων πόρων του προγράμματος (20 εκατ. ευρώ), ενώ η ενίσχυση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου για όσους υποβάλουν αιτήσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.