ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοέμβριου στην Κύπρο θα είναι το επόμενο βήμα της συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που εστιάζει στο πεδίο της ενέργειας και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, Σάββατο (8/11/2014) μετά από τριμερή συνάντησή τους στο Κάιρο, οι ηγέτες των τριών χωρών εξέδωσαν κοινή διακήρυξη, στην οποία περιλαμβάνεται αναφορά στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών χωρών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται για ακόμη μια φορά προκλητικός και απορρίπτει τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές.

Μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα, με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σχετικές ειδήσεις