ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

Έπειτα από 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε, το β΄ τρίμηνο φέτος, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τις εκτιμήσεις της για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, προκύπτει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 1,7%.

Παράλληλα, η Στατιστική αναθεώρησε επί τα βελτίω τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τα προηγούμενα οκτώ τρίμηνα (με εξαίρεση το δ΄ τρίμηνο 2013) και συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά προκύπτει: το α΄ τρίμηνο καταγράφεται περιορισμός της ύφεσης στο 0,4% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ 0,4%, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο να προκύπτει αύξηση 0,6%. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι, για το σύνολο του έτους, θα καταγραφεί ανάπτυξη της τάξης του 0,6% και για το 2015 αύξηση 2,9%. Σημειώνεται ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, πέρυσι το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2,6% και στο σύνολο του 2013 είχε καταγραφεί ύφεση της τάξης του 3,9%.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά ανακοινώνει και στοιχεία για εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών ESA 2010. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση 0,7% το γ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2014.

Σχετικές ειδήσεις