ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνχαου: Η αριστερά μιλάει σωστά για το χρέος της Ευρωζώνης

Μίνχαου: Η αριστερά μιλάει σωστά για το χρέος της Ευρωζώνης

Υπέρ των προτάσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς για το χρέος της Ευρωζώνης, τάσσεται με άρθρο του ο Γερμανός οικονομολόγος, Βόλφανγκ Μίνχαου, σε άρθρο του στους Financial Times.

Το άρθρο του Μίνχαου αναφέρει:

«Ας υποθέσουμε πως ενστερνίζεστε την άποψη που επικρατεί σε Διεθνές επίπεδο, για το ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, θέλετε περισσότερες επενδύσεις από το δημόσιο και αναδιοργάνωση των χρεών.

Αναρωτηθείτε τώρα το εξής: Ποια πολιτικά κόμματα θα υποστηρίζατε αν ήσασταν Ευρωπαίος πολίτης προκειμένου να πετύχετε τον σκοπό σας; Όταν δείτε τις επιλογές που έχετε, θα εκπλαγείτε! Το Die Linke στη Γερμανία είναι το μοναδικό κόμμα που έχει παρόμοια ατζέντα και πρόκειται για τους πρώην κομμουνιστές της χώρας. Στην Ελλάδα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανταποκρίνεται στο προφίλ. Στην Ισπανία είναι οι Podemos οι οποίοι «ξεφύτρωσαν» από το πουθενά και στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται πρώτο κόμμα.

Μπορεί να μην είστε «οπαδός» της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως αν είστε κάτοικος ευρωζώνης και θεωρείτε κατάλληλες τις παραπάνω πολιτικές, αυτές είναι οι μοναδικές σας επιλογές!

Τι συμβαίνει με τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης, τους σοσιαλδημοκράτες και τους σοσιαλιστές; Δε διαθέτουν και αυτοί την ίδια ατζέντα; Πιθανόν, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Όταν ωστόσο βρεθούν όμως στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν πιο σεβαστοί, και εκεί ανακαλύπτουν τα γονίδιά τους, που τάσσονται υπέρ της προσφοράς. Μην ξεχνάτε ότι ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande δίνοντας μια εξήγηση για τη στροφή της κυβέρνησής του, τόνισε ότι «η προσφορά δημιουργεί ζήτηση».

Από τα ριζοσπαστικά κόμματα που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα, αυτό που είναι άξιο προσοχής είναι οι Podemos. Είναι ακόμη νεαρό κόμμα, με ατζέντα υπό σχηματισμό. Από όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, ίσως είναι εκείνο που πλησιάζει πιο πολύ από όλα στην ευρωζώνη στο να προσφέρει μια σοβαρή προσέγγιση στη διαχείριση της οικονομίας μετά την κρίση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Nacho Alvarez, ανώτατο μέλος της οικονομικής ομάδας του κόμματος, παρουσίασε το πρόγραμμά του, με αναζωογονητική σαφήνεια. Ο 37χρονος καθηγητής οικονομίας δηλώνει ότι το ισπανικό δανειακό βάρος, ιδιωτικό και δημόσιο, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μειωθεί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός από αναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων, περιόδους χάριτος, αναδιοργάνωση του χρέους και κούρεμα. Δήλωσε επίσης ότι ο στόχος των Podemos δεν είναι η έξοδος από την ευρωζώνη - αλλά και επίσης ότι το κόμμα δεν πρόκειται να επιμείνει στην παραμονή με κάθε κόστος. Ο στόχος είναι η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Για έναν ξένο αυτό μοιάζει ισορροπημένη θέση. Όχι όμως στην Ισπανία. Το καθεστώς φοβάται ότι αυτή η ατζέντα θα μετατρέψει τη χώρα σε ευρωπαϊκή εκδοχή της Βενεζουέλας. Όμως η δήλωση ότι, αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αναδιοργανωθεί, δεν έχει τίποτα το περίεργο. Ούτε ότι, αν το ευρώ πρόκειται να σημαίνει δεκαετίες με προβλήματα, θα είναι απολύτως θεμιτό να αμφισβητηθούν θεσμοί και οι πολιτικές της ευρωζώνης.

Οι θέσεις των Podemos αναγνωρίζουν μια απλή αλήθεια για την ευρωζώνη στα τέλη του 2014. Είναι αντίθετες με τη λογική να μπει η ευρωζώνη σε μόνιμη στασιμότητα και να μην αναδιοργανωθεί το χρέος της. Αφού δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί το πρώτο, οι πιθανότητες να γίνει το δεύτερο είναι σχεδόν 100%.

Όμως για την ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι «αφήνω λάσκα και σφυρίζω αδιάφορα». Το πού οδηγεί μια τέτοια κοντόφθαλμη στρατηγική είναι εμφανές στην Ελλάδα. Μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις κι έχει πολλές πιθανότητες να πάρει την εξουσία στις επόμενες γενικές εκλογές, πιθανόν το 2015.

Η Ισπανία δεν έχει φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Οι Podemos μπορεί να αφαιρέσουν από τα μεγαλύτερα κόμματα -το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy και το Σοσιαλιστικό της αντιπολίτευσης- την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του επόμενου έτους. Ίσως υποχρεώσουν τα δύο κόμματα σε έναν γερμανικού τύπου ευρύ συνασπισμό, που θα φέρει το νέο κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι διαφορετική, αλλά εξίσου σοβαρή. Αν ο πρωθυπουργός Matteo Renzi δεν καταφέρει να δημιουργήσει οικονομική ανάκαμψη στα τρία χρόνια πρωθυπουργίας που του απομένουν, η αντιπολίτευση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα βρεθεί σε κεντρική θέση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τους Podemos, πρόκειται για πραγματικά ριζοσπαστικό κόμμα, που υποστηρίζει σθεναρά την έξοδο από το ευρώ. Το ίδιο ισχύει για το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Alternative für Deutschland στη Γερμανία.

Αυτό που μένει ακόμη να κάνουν οι Podemos είναι να προσφέρουν ένα κατανοητό όραμα για τη ζωή μετά την αναδιοργάνωση του χρέους. Θα ήταν καλή ιδέα να αναδιοργανωθεί το κόμμα σε επίπεδο ευρωζώνης πέρα από τη συμμαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί εκεί είναι που λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις στρατηγικής. Μια αναδιοργάνωση του χρέους της Ισπανίας είναι απαραίτητη, αλλά θα είναι η αρχή μόνο για ευρύτερη αλλαγή στρατηγικής.

Η τραγωδία στην ευρωζώνη σήμερα είναι η αίσθηση παραίτησης που επικρατεί, όπου τα κατεστημένα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς αφήνουν την Ευρώπη να κυλήσει σε έναν οικονομικό πυρηνικό χειμώνα. Κατά μία έννοια είναι τραγικό, αλλά μόνο κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να στηρίξουν αξιόλογες στρατηγικές, όπως αναδιοργάνωση χρέους.

Η άνοδος των Podemos δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εναλλακτική στρατηγική. Αν δεν αλλάξουν θέσεις τα καθιερωμένα κόμματα, θα δημιουργηθεί μεγάλο κενό για να καλύψουν οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικές ειδήσεις