ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Η κυβέρνηση αμύνεται περί πάρτης

Eurogroup: Η κυβέρνηση αμύνεται περί πάρτης

Με την πλάτη στον τοίχο, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup όχι για να διαμορφώσει τις συνθήκες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αλλά για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο στην ίδια χρόνο, ώστε να δοκιμάσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να παρατείνει τη ζωή της για άλλους (το πολύ) δεκαέξι μήνες.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Οι υπουργοί των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στο σημερινό Eurogroup, γνωρίζουν ότι για να πάρει η Ελλάδα τη μηνιαία παράταση που χρειάζεται, αντί της εξάμηνης, που η Αθήνα απορρίπτει, πρέπει όχι απλώς να συμφωνήσει στη μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων που μας ζητούν οι δανειστές, αλλά και να τα ψηφίσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο πριν αλλάξει ο χρόνος!

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή απαίτηση, προχωρώντας σε άμεση ψήφιση εκείνων των μέτρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε χθες. Συμπληρωματικό «όπλο» της είναι η γνωστή διαφορά αντιλήψεων μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ίσως επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τακτικές οι οποίες θα οδηγήσουν τα πράγματα σε ευνοϊκή για τη χώρα μας κατάληξη.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν θα ήθελε να θέσει θέμα παράτασης αλλά αφού συρθήκαμε ως τη σημερινή κατάσταση, είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να προτείνει μια «τεχνικού χαρακτήρα» παράταση ενός μηνός, ώστε να προλάβει να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Την άποψή του ότι δεν θα αποφασιστεί σήμερα η πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση και ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Αν, όμως, οι δανειστές διαπιστώσουν ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει τα μέτρα που εκείνοι θεωρούν απαραίτητα, τότε η προοπτική εξάμηνης παράτασης του προγράμματος είναι πολύ πιθανή, παρά την απόλυτη αντίθεση της Αθήνας.

Τέλος, η ελληνική πλευρά θα φύγει ανακουφισμένη από τη συνεδρίαση του Eurogroup, εάν έχει στα χαρτιά της και την ανακοινωμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις