ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η E.E. ενισχύει το ρόλο της Τουρκίας λόγω φυσικού αερίου

Η E.E. ενισχύει το ρόλο της Τουρκίας λόγω φυσικού αερίου

Τη στιγμή που η Κομισιόν κάνει σε βάθος έρευνα για το θέμα της εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από Socar θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση μιας επένδυσης που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ολοκλήρωσης, Maros Sefcovic, βλέπει την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στον Southern Gas Corridor, που ενισχύει το ρόλο της Τουρκίας.

Tης Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οπως σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης " χθες μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας, κ. Yildiz. Ήταν πολύ σαφής, πιστεύω, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας για τον Southern Gas Corridor, τον οποίο θέλουν να κατασκευαστεί εγκαίρως. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και για αυτούς. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη θα αποβεί εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Μάλιστα, θα έλεγα το αντίθετο, γιατί ο Διάδρομος μάς προσφέρει νέους τρόπους και νέες οδούς, κάτι που επιθυμούμε".

Στις συζητήσεις που είχα στο Μπακού, μου ειπώθηκε ότι τα σχέδια μας θα τηρηθούν, η κατασκευή του αγωγού θα γίνει εγκαίρως και δέχθηκα ισχυρές διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν όσο και από την τουρκική πλευρά ότι έχουν την πρόθεση και τη βούληση να συνεχίσουν με την κατασκευή του Southern Gas Corridor εγκαίρως.

Ζήτησαν από εμάς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσουμε μία επιτροπή παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. Αυτό υποσχεθήκαμε και συζητούμε με τα κράτη-μέλη."

Σχετικές ειδήσεις