ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telegraph: Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ

Telegraph: Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ

Με ένα νέο κινδυνολογικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ.

Ο αναλυτής Τζέρεμι Γουόρνερ τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν για όλους μια καταστροφή, αλλά αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επαναεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην ευρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούρια και ελπιδοφόρα αρχή.

Ο Γουόρνερ γράφει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν απασχολούν και τόσο πολύ τους επενδυτές και τις αγορές, όπως συνέβαινε το 2011 και το 2012, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση ολόκληρη η ευρωζώνη.

Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξ αιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.

Παράλληλα πλέον οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι πως σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πως υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση των αρνητικών συνεπειών μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

Παραδόξως, συμπληρώνει ο Γουόρνερ, κάποιοι θα καλωσόριζαν μάλιστα με χαρά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο.

Ο Τζέρεμι Γουόρνερ σημειώνει ακόμα ότι το κρίσιμο είναι πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, χρειάζεται να καταλάβει πως πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το ευρώ, αλλά όχι με τον «πολιτικά χαοτικό τρόπο» που μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας βγει νικηφόρος, ο Γουόρνερ τονίζει ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί κάποιος εντός ευρωζώνης που να συμφωνήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο Γουόρνερ επιτιθέμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει στο άρθρο του ότι ο «Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, ή για να το θέσω διαφορετικά, νομίζει ότι μπορεί να απαρνηθεί τα χρέη του και να κρατήσει και την αξία του ενεργητικού του».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν είναι λάθος που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιδιώξει την αναδιάρθρωση χρέους, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, να είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστώτριες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά δεν θέλουν να παραδεχτούν την πραγματικότητα. Το τρέχον νομισματικό σύστημα της ευρωζώνης είναι εντελώς μη βιώσιμο.

Τα συνολικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών του Νότου είναι ουσιαστικά ισοσταθμισμένα, αλλά εντός ευρωζώνης, επιμένουν να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας την αναρρίχηση του μεταξύ τους χρέους, τονίζει ο Βρετανός αναλυτής. «Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ φαίνεται να μην μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις χώρες έναν αξιόπιστο τρόπο να βγουν από αυτό το χάλι στο οποίο βρίσκονται» γράφει και προσθέτει πως και η Ελλάδα και άλλες αναδυόμενες στην Ευρώπη οικονομίες μπήκαν στην ευρωζώνη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους, για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αυτές ήταν ευγενείς φιλοδοξίες» αναφέρει ο Γουόρνερ και τονίζει πως η μεγαλύτερη ειρωνεία όλων είναι πως η έλευση του ευρώ, γύρισε μπούμερανγκ για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις