ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: «Η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των δανειστών»

CNBC: «Η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των δανειστών»

Στις επίπτωσεις που θα μπορούσε να έχει η προεδρική εκλογή στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του CNBC, το οποίο υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται «απεγνωσμένα» την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών αγορών.

Το αμερικανικό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας όσο και εκείνων που θα ακολουθήσουν στις 23 και 29 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική κρίση.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει πως η ψηφοφορία θεωρείται ως μια σημαντική δοκιμασία για την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Σαμαρά και υπάρχει η ανησυχία ότι εάν ο υποψήφιος της κυβέρνησης, Σταύρος Δήμας, αποτύχει να εκλεγεί, θα ακολουθήσουν γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με το CNBC, αν συμβεί αυτό, υπάρχει μια σαφής πιθανότητα το κόμμα του κ. Σαμαρά να χάσει, καθώς όπως τονίζει οι ψηφοφόροι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τους διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας 240 δισ. ευρώ. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, λόγω της υπόσχεσης ότι θα σκίσει τις δανειακές συνθήκες.

Πάντως το CNBC ξεκαθαρίζει πως μόνον η ανακοίνωση της πρώιμης προεδρικής εκλογής ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει τους επενδυτές στην Ελλάδα και να ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει από την ευρωζώνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Καταλήγοντας σημειώνει πως η Ελλάδα χρειάζεται «απεγνωσμένα» την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών αγορών, εάν θέλει να ανακτήσει την διεθνή οικονομική της αξιοπιστία.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις