ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα δούμε στο Χρηματιστήριο το 2015

Τι θα δούμε στο Χρηματιστήριο το 2015

Κρίσιμο θέμα για τους επενδυτές εντός και έκτος Ελλάδος είναι τι πώς θα συμπεριφερθεί το ελληνικό χρηματιστήριο στη νέα χρονιά, με δεδομένο ότι τα όσα ισχύουν επί χρόνια σε αυτό, κάνουν τον παράγοντα "πολιτική αστάθεια" να μην είναι ο καθοριστικός.

Αναιμικά IPO's, πολιτική αβεβαιότητα, πολυνομία ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δομικού τύπου παθογένειες στην ελληνική οικονομία, συνεχής απίσχνανση της παραγωγικής της βάσης, είναι ζητήματα που δεν διορθώνονται με μια εκλογή, ή με μια απλή αλλαγή κυβέρνησης.

Η αγορά λαμβάνει την πολιτική αβεβαιότητα υπόψη, άλλα εκτιμά περισσότερο την βιωσιμότητα. Την ώρα που οι τράπεζες κι άλλα βαριά χαρτιά έπεφταν, είχαμε άλλες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο που έδωσαν εξαιρερικά κέρδη.

Πολλοί λένε ότι το χρηματιστήριο είναι 90% ψυχολογία. Κυρίως όμως το χρηματιστήριο είναι θεμελιώδη δεδομένα. Και όποιος δεν ακολουθεί αυτό τον κανόνα, χάνει.

Άρα το αν θα πάει καλά ή όχι το ελληνικό χρηματιστήριο το 2015, αναμφίβολα εξαρτάτια σε ένα βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά πρωτίστως εξαρτάται από τους ισολογισμούς των εταιρειών και τις προοπτικές κερδοφορίας που παρουσιάζουν.

Επιπροσθέτως, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα μάτια στραμένα στο γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Αν για παράδειγμα δούμε μια γενικευμένη διόρθωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε άνοδο στην Αθήνα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το αξίζουμε. Το αντίστροφο βέβαια το έχουμε δει πολλάκις, άρα μπορεί και να το ξαναδούμε.

Σχετικές ειδήσεις