ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συγκεντρώνουν την προσοχή της ελληνικής αγοράς, αλλά και των ξένων αναλυτών. Για διαφορετικούς λόγους.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η ελληνική αγορά, που χειμάζεται επί μακρόν, περιμένει με αγωνία το τέλος όχι μόνο της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στην αγορά. Θα αναδιαρθρώσουν την παραγωγική βάση της χώρας. Θα δημιουργήσουν και πάλι πλούτο στη χώρα. Θα ξαναφέρει επενδυτές και κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όλα αυτά είναι μακρινές προσδοκίες. Έως τώρα έχουμε μια βαριά φορολογία, μια πολυνομία που ευνοεί τη διαφθορά, μια συνεχή αλλαγή κανόνων. Τίποτε από αυτά δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που αποτελούν εγγύηση ανάπτυξης. Κι οι εκλογές, είναι θεωρητικά μια λύση. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο η αποτύπωση των μετεκλογικών συσχετισμών δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει εστίες αισιοδοξίας στην αγορά.

Αντίθετα, οι ξένες αγορές και τα funds έχουν άλλη οπτική γωνία, από την οποία παρακολουθούν τις εξελίξεις. Σκοπός τους είναι να διαπιστώσουν εάν οι όποιες εξελίξεις στην Ελλάδα μπορούν να αποδειχθούν μεταδοτικές και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Γι αυτό αυτές τις μέρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων, ως του κλασικού δείκτη «μετάδοσης» της ελληνικής ασθένειας.

Εάν οι περιπέτειες της Ελλάδας δεν μεταδοθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε η ανησυχία είναι περιορισμένη και επικεντρώνεται στο εάν και πότε μπορούν να μεταφερθούν κεφάλαια στην ελληνική χρηματαγορά. Εάν όμως η ελληνική αστάθεια αποδειχθεί μεταδοτική, καθώς διενεργούνται εκλογές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου, τότε ίσως χρειαστεί η στρατηγική τους συνεργασία με την πολιτική ηγεσίας της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, στο bras de fer μεταξύ Σόιμπλε και Ντράγκι, ο Γερμανός θα έχει το πάνω χέρι.

Σχετικές ειδήσεις