ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προφητική επιστολή μιας ελίτ του πνεύματος και η κοινωνία του φόβου…

Η προφητική επιστολή μιας ελίτ του πνεύματος και η κοινωνία του φόβου…

«Κοινωνία της διακινδύνευσης είναι εκείνη που αισθάνεται φόβο, αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα τεχνολογικά επιτεύγματα και χαρακτηρίζεται από τη λογική της διατήρησης των κεκτημένων, μιας και εμφορείται από την αντίληψη ότι το κράτος αδυνατεί να ικανοποιήσει αυτό το στόχο (Beck 1992)».

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Το 2012 προσωπικότητες που έχουν σηκώσει το βάρος της δόμησης του ευρωπαϊκού οράματος συνυπέγραψαν ένα κείμενο με αφορμή το έτος εθελοντισμού και ζητώντας να βαθύνει η δημοκρατία στην ΕΕ. Μεταξύ αυτών και ίσως πρώτος όλων, ο Γερμανός Ούλριχ Μπεκ που έμεινε στην ιστορία για τη θεωρία της κοινωνίας της διακινδύνευσης.

«Οι νέοι της Ευρώπης μπορεί να είναι καλύτερα μορφωμένοι από ποτέ πριν, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται ανίσχυροι απέναντι από την επικείμενη πτώχευση των εθνικών κρατών και την τελική παρακμή των αγορών εργασίας. Το ¼ των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργος. Ο θυμός επικρατεί για το πολιτικό σύστημα που σώζει τις τράπεζες, αλλά σπαταλά το μέλλον των νέων ανθρώπων», έγραφαν οι υπογράφοντες.

Μεταξύ άλλων, έθεταν ως στόχο τον εκδημοκρατισμό και σύνθημα την παράφραση: «Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για σένα, αλλά ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Ευρώπη».

Όριζαν ως πολιτικό το πρόβλημα της κρίσης χρέους και τόνιζαν: « Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών και το όραμα των νέων γενεών, αν θέλουμε να λύσουμε τα φλέγοντα ζητήματα του σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψει στην Ευρώπη να μετατραπεί σε στόχο ενός θυμωμένου κινήματος πολιτών που διαμαρτύρονται για μια Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους».

Υποστήριζαν και τεκμηρίωναν σε αυτή την επιστολή ότι η πολιτική ελευθερία δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια ατμόσφαιρα φόβου.

Οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή τον Μάιο του 2012:
Ulrich Beck, Daniel Cohn-Bendit,Yuri Andrukhovych, Jerzy Baszynski, Zygmunt Bauman, Senta Berger, Patrice Chéreau, Rudolf Chmel, Jacques Delors, Gabor Demszky, Chris Dercon, Doris Dörrie, Tanja Dückers, Peter Eigen, Olafur Eliasson, Joschka Fischer, Jürgen Flimm, Anthony Giddens, Alfred Grosser, Ulla Gudmundson, Jürgen Habermas, Dunya Hayali, Michal Hvorecký, Eva Illouz, Mary Kaldor, Navid Kermani, Imre Kertesz, Rem Koolhaas, Kasper König, György Konrád, Michael Krüger, Adam Krzeminski, Wolf Lepenies, Constanza Macras, Claudio Magris, Sarat Maharaj, Olga Mannheimer, Petros Markaris, Robert Menasse, Adam Michnik, Herta Müller, Hans Ulrich Obrist, Thomas Ostermeier, Petr Pithart, Martin Pollack, Alec Popov, Ilma Rakusa, Peter Ruzicka, Joachim Sartorius, Saskia Sassen, Hans-Joachim Schellnhuber, Helmut Schmidt, Henning Schulte-Noelle, Martin Schulz, Gesine Schwan, Richard Sennett, Martin M. Šimečka, Johan Simons, Javier Solana, Michael Thoss, Klaus Töpfer, Klaus Wagenbach, Richard von Weizsäcker, Christina Weiss, Wim Wenders, Bob Wilson, Michel Wieviorka.

Σχετικές ειδήσεις