ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπαιγμός Βρούτση στους συνεπείς οφειλέτες!

Εμπαιγμός Βρούτση στους συνεπείς οφειλέτες!

Κοροϊδία για τους 20.000 οφειλέτες της παλιάς ρύθμισης των 48 δόσεων που συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία επιφύλαξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, τα κίνητρα που υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας για την συγκεκριμένη κατηγορία με μείωση επιτοκίου και μεγαλύτερο κούρεμα των προσαυξήσεων δεν εφαρμόζονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι οφειλέτες κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό. Υπενθυμίζεται πως τα μπόνους παραμονής στην παλιά ρύθμιση θεσπίστηκαν για τους συνεπείς οφειλέτες ενώ θα προσδιορίζονταν και θα εξειδικεύονταν με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν εξεδόθη η σχετική εγκύκλιος και αντίθετα δόθηκε μία προφορική οδηγία στα ασφαλιστικά ταμεία να εκδίδουν τα οφειλόμενα ποσά σύμφωνα με τα κίνητρα που έχουν αποφασιστεί. Ωστόσο τα ταμεία μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπήρχε με βάση τις εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών του ΚΕΑΟ, όσοι συνεχίζουν στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων θα είχαν δυο πρόσθετα κίνητρα:

  • Αναδρομική μείωση του επιτοκίου της κύριας οφειλής από το 8,05% στο 4,56% που είναι το επιτόκιο της νέας ρύθμισης.
  • Αναδρομική μείωση των προσαυξήσεων με τα ποσοστά που προβλέπει η νέα ρύθμιση για τον ίδιο αριθμό δόσεων και επιπλέον με ένα πρόσθετο ποσοστό μείωσης 20%.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα που έχει προκύψει, αν ένας οφειλέτης είχε χρέος 10.000 ευρώ και 2.000 προσαυξήσεις και πληρώνει 275 ευρώ μηνιαία δόση, με τα μπόνους παραμονής στην ίδια ρύθμιση θα πλήρωνε 216 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων επικρατεί συγκρατημένη ανησυχία, καθώς αν συνεχιστεί το μειωμένο ενδιαφέρον για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων που κατεγράφη τον Δεκέμβριο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για καθυστέρηση όσον αφορά στην καταβολή των συντάξεων! Οι διοικήσεις θεωρούν ότι πρέπει να ενταχθούν άλλοι 100.000 οφειλέτες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και να κυλήσει ομαλά η συνταξιοδότηση κυρίως από τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις