ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε η Morgan Stanley βλέπει grexit

Ούτε η Morgan Stanley βλέπει grexit

Η γνωστή εταιρεία Morgan Stanley θεωρεί πως οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ είναι μικρές και χαρακτηρίζει ευνοϊκό το ρίσκο που εμφανίζουν τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα.

Σε έκθεση της με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, o διεθνής οίκος επισημαίνει πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η διαφορά του από την Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή και τα ποσοστά που συγκεντρώνει αρκετά κάτω από το 40,4% που χρειάζεται για να κερδίσει αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, ένας υπαρκτός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι να μην σχηματιστεί κυβέρνηση και να διενεργηθούν νέες εκλογές, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν πως παρά τις σκληρές δηλώσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν επιδείξει μια πραγματιστική στάση όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από μειώσεις στα επιτόκια και από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, δύο μέτρα που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με μια μείωση της ονομαστικής αξίας. «Υπάρχει ένα προηγούμενο ευρωπαϊκής ευελιξίας στους όρους για το χρέος, αρκεί να μην αφορά την μείωση της ονομαστικής αξίας και εφόσον συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν πιθανότητα 17% να συμβεί μια χρεοκοπία και ένα Grexit.

Σχετικές ειδήσεις