ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση Παπαδημούλη για αποπληθωρισμό και ύφεση

Ερώτηση Παπαδημούλη για αποπληθωρισμό και ύφεση

Τα σημαντικά θέματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης θέτει με ρώτηση που απευθύνει στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτηση τίθεται και το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικού χρέους, για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι θα εφαρμοστεί με εξαιρέσεις, με πρώτη εξαίρεση τη χώρα μας.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ, και συγκεκριμένα εκ μέρους της Γερμανίας, αναφορικά με ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης, στις εναλλακτικές επιλογές που έχουν «διαρρεύσει» στον Τύπο, όπως «η αγορά ομολόγων μόνο ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης» και «η αγορά κρατικού χρέους από τις αντίστοιχες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες», κάνοντας το σχόλιο ότι τέτοιες προτάσεις «περιορίζουν την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προεξοφλώντας την αποτυχία του».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει στον ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη την υποχρέωση της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, την ίδια στιγμή που το Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, τον ρωτάει «γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Καταστατικό της».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από τον Μάριο Ντράγκι να τον πληροφορήσει εάν «ισχύουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιβολή, εκ μέρους της Γερμανίας, περιορισμών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται μια σειρά από χώρες με οικονομικά προβλήματα», καθώς επίσης, εάν, τελικά, «θα υποκύψει στον εν λόγω εκβιασμό».