ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνολογεί και ο Χαρδούβελης

Κινδυνολογεί και ο Χαρδούβελης

«Χτυπώ καμπανάκι γιατί υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας. Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα λεφτά δεν είναι εδώ», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε σημερινή του συνέντευξη στους Financial Times

Ο κ. Χαρδούβελης αναφερόταν στον κίνδυνο μιας dirty exit («βρώμικης» εξόδου) αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου. Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους ενώ τόνισε ότι «πορευόμαστε σε λεπτή γραμμή» σημειώνοντας ότι δεν μετείχαν ξένες τράπεζες στις εκδόσεις εντόκων του Δεκεμβρίου καθώς «πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός».

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εργασθεί με τους κοινοτικούς εταίρους και να συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος ώστε να «αγοράσουν χρόνο για να συμφωνήσουν σε μία συνετή έξοδο».

Χθες Τετάρτη, 14/1/15, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία 12μήνου για την εκτέλεση προϋπολογισμού που παρουσίασαν μεγάλη διεύρυνση της «ψαλίδας» στα έσοδα. Ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε σχετικά ότι δεν είναι ο προϋπολογισμός το πρόβλημα αλλά οι συμβάσεις που καθυστερούν και οι επενδύσεις που παγώνουν.

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε άλλωστε ο ΥΠΟΙΚ και στις προηγούμενες τοποθετήσεις του. Επανέλαβε και στους FT την δήλωσή του στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να σκοντάψει από το ευρώ από ατύχημα, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές αυτού του μήνα».

Στην ίδια συνέντευξη είχε εκτιμήσει και ότι λόγω εκλογών μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 ενώ ανέφερε ως βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίζει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να κλείσει την επικαιροποίηση της αξιολόγησης, για το κατά πόσο εκπληρώνει τους όρους στήριξής της από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικές ειδήσεις