ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη ρευστότητα ζητούν από τον ELA δύο ελληνικές Τράπεζες

Πρόσθετη ρευστότητα ζητούν από τον ELA δύο ελληνικές Τράπεζες

Δυο ελληνικές Τράπεζες έχουν προσφύγει για ρευστότητα στον ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνουν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τον capital.gr. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει το ύψος του ποσού που σύμφωνα- με τις ίδιες πληροφορίες- έχει ζητηθεί ενώ διατηρείται η «ανωνυμία» των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων που ενεργοποίησαν τα σχετικά αιτήματα.

Δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις, ούτε γιατί έχει ζητηθεί ρευστότητα μέσω του ELA και όχι από την ΕΚΤ, παρ’ ότι δεν έχει διακοπεί και παραμένει ενεργή η χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές Τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα asssets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τον capital, οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ομόλογα του EFSF από την ανακεφαλαιοποίησή τους τα οποία βέβαια καμία τράπεζα δεν θέλει να χρησιμοποιήσει σε στιγμές αβεβαιότητας.

Σχετικές ειδήσεις