ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβουλές δίνει ο ΔΕΣΦΑ για απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου

Συμβουλές δίνει ο ΔΕΣΦΑ για απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου

Σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό την επίσπευση της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου υπέγραψε ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Η σύμβαση προβλέπει την υποστήριξη των Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου για τον οικονομικό και νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Διαχείρισης των Δικτύων Διανομής από τις δραστηριότητες της Εμπορίας φυσικού αερίου καθώς και για τη σύνταξη του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής που θα καθορίσει τους κανόνες πρόσβασης στα δίκτυα.

Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ θα συνδράμει στη ανάπτυξη της Μεθοδολογίας Τιμολόγησης της χρήσης των δικτύων διανομής και στη σύνταξη της πρότασης των ΕΠΑ, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την έγκριση του αντίστοιχου Κανονισμού Τιμολόγησης της χρήσης των Δικτύων Διανομής. Τέλος, ο ΔΕΣΦΑ θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα θέματα Νομικού, Λειτουργικού και Λογιστικού διαχωρισμού των εταιρειών που θα προκύψουν.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι : «Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ωρίμανση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές διεθνώς».

Σχετικές ειδήσεις