ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζική ρευστότητα, ένας άπιαστος στόχος

Τραπεζική ρευστότητα, ένας άπιαστος στόχος

Στην αρχή μας έλεγαν ότι η πολυπόθητη ρευστότητα στο τραπεζικός μας σύστημα θα έλθει «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Επειδή όμως η αγορά κάνει πράξεις, και δεν μένει στα λόγια όπως οι πολιτικοί, κάποια στιγμή έγινε και αυτή η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση. «Ωραία», σκέφτηκαν οι ατυχείς επιχειρηματίες «επιτέλους θα μπορέσουμε να κινήσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Τότε η κυβέρνηση άλλαξε τροπάρι. «Έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αλλά «ακόμη δεν αφομοιώθηκε από τράπεζες και αγορά». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι ακριβώς σημαίνει «να αφομοιωθεί η ανακεφαλαιοποίηση»; Κανείς κυβερνητικός δεν μπήκε στον κόπο να μας πει.

Δε βαριέσαι, ας περιμένουμε λίγο ακόμα, είπε η αγορά- αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς. Στο μεταξύ, μέχρι «να γίνει» πρώτα και να «αφομοιωθεί» στη συνέχεια η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα λουκέτα στην αγορά έπεφταν βροχή. Αλλά εμείς, περιμέναμε τη ρευστότητα, όπως ο ήρωας στο θεατρικό του Μπέκετ, περιμένει τον κύριο Γκοντό, που του υπόσχεται ότι «αύριο θα είναι εδώ» μέσω απεσταλμένων, και φυσικά ποτέ δεν έρχεται.

Τώρα, η ελληνική αγορά στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τις αποφάσεις της Πέμπτης, 22/1, μήπως και δει την περιβόητη ρευστότητα στον ορίζοντα, να κινηθεί η αγορά, να σταματήσουν τα λουκέτα.

...γιατί αν περιμένει από τους εγχώριους πολιτικούς...

Σχετικές ειδήσεις