ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street Journal: Οι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τον Σαμαρά

Wall Street Journal: Οι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τον Σαμαρά

Στην αποκάλυψη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιηθεί ήδη από την παρελθούσα Άνοιξη από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αναμένει επιεική στάση από τους πιστωτές της προχώρησε η Wall Street Journal με σημερινό της δημοσίευμα.

Αναφερόμενη σε συμβάν που συνέβη τον περασμένο Απρίλιο κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα ενόψει των ευρωεκλογών η Wall Street Journal σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναζήτησε βοήθεια από την Μέρκελ για την ελάφρυνση μέρους του χρέους.

«Η Μέρκελ ζήτησε από έναν διερμηνέα να μεταφράσει την φράση ανακούφιση χρέους (debt relief), σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν για την συνάντηση. Και τότε είπε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ακούγεται και τόσο καλά στα Γερμανικά. Ήταν μια αρχική ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει μεγάλη επιείκεια από τους πιστωτές της», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η Ελλάδα διέπραξε «ύβρη» στην προσπάθειά της να τερματίσει τον έλεγχο των πιστωτών της προτού η χώρα μεταρρύθμιση την οικονομία της. Υπογραμμίζει δε πως αν ο κ. Σαμαράς χάσει στις εκλογές της Κυριακής, ο αυστηρός μηχανισμός της Ευρώπης θα είναι η «νέμεσις» του.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η συνταγή λιτότητας της Γερμανίας ασκεί τέτοιες πιέσεις στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, που το 2015 απειλεί να γίνει ένα έτος πολιτικών εκρήξεων. «Στον πιεσμένο ευρωπαϊκό Νότο, αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ισπανικό κόμμα Podemos αμφισβητούν τα μη δημοφιλή κυβερνώντα κατεστημένα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις