ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: Έχουμε τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση

Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: Έχουμε τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση

«Ας ξεχάσουμε το «ελληνικό δράμα», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Guy Johnson και στην εκπομπή The Pulse του Bloomberg TV, σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών.

Μιλώντας για την αναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί ο όρος που είχε θέσει τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup, δηλαδή για πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πλέον έχουμε δίδυμο πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό τομέα «μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο για αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα haircut. Μια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Πρέπει να είναι ένας λογικός συμβιβασμός για όλους. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποτυγχάνει και σίγουρα οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

Ο κ. Μυτιληναίος συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι
«Πάντα υπάρχει μια αίσθηση «ελληνικού δράματος» (Greek Drama) όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές. Συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί οι ελληνικές εκλογές σαν μια υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ. Ας είμαστε ψύχραιμοι».

Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένα νέο είδος τάσης και στην Ευρώπη και υπάρχει και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που περιμένει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια πλήρη θητεία που θα μας προσφέρει την πολιτική σταθερότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει 8 χρόνια πιθανής πολιτικής σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι ένα καλό και θετικό σενάριο. Γιατί να μην κοιτάμε το θετικό σενάριο;».

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει άμεσα σήματα στην αγορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό αλλά και το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ήδη από τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις