Eurobank: Μείωση φόρων και κόστους δανεισμού θα φέρουν την ανάπτυξη

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Eurobank: Μείωση φόρων και κόστους δανεισμού θα φέρουν την ανάπτυξη

Η μοναδική ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα (όπου το δημοσίο μέσω του ΤΧΣ διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό), δηλ, η Eurobank, πυενθυμίζει τα κλειδικά γιατ ην οικονομική ανάπτυξη, μια μέρ αμετά τις πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών για την οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί. «Προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά τα επόμενα έτη η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, αύξηση των πιστώσεων, μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και χαμηλό κόστος δανεισμού» εκτιμά μελέτη της Eurobank με θέμα «Οι προσδιοριστικοί παράγοντες των επενδύσεων: η περίπτωση της Ελλάδας».

Τα συμπεράσματα της οικονομετρικής μελέτης της Eurobank είναι τα εξής:

- Επιβεβαιώνεται η θετική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του ετήσιου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και των συνολικών επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, μια μόνιμη μοναδιαία αύξηση του ρυθμού μεταβολής του κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνδέεται με μια αύξηση του μεριδίου των συνολικών επενδύσεων στο ΑΕΠ κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος χρόνου.

- Υπάρχει μια αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του ποσοστού των συνολικών επενδύσεων προς το ΑΕΠ και του κόστους κεφαλαίου (όπως αυτό μετράται από το πραγματικό μακροπρόθεσμο επιτόκιο) καθώς και της φορολογίας επιχειρήσεων (όπως αυτό απεικονίζεται από την ετήσια μεταβολή στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων). Αντιθέτως, από την ανάλυση προκύπτει θετική και στατιστικά σημαντική σχέση με την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.

- Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης μέχρι το 2020 το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων προς το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί από 12,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα ετήσια στοιχεία του 2013 στο 19% δηλαδή προσεγγιστικά κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ένα μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξεως του 3,3% κατά την περίοδο 2015-2020, μια μείωση του μέσου πραγματικού επιτοκίου στο 4% μέχρι το τέλος του 2020, με μια σταδιακή βελτίωση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των ιδιωτικών πιστώσεων στο 2% και μια σταδιακή μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προς το 22% το 2020. Με βάση τα προαναφερθέντα αποτελέσματα και τις επίσημες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), το επίπεδο των επενδύσεων θα μπορούσε να αυξηθεί από 22,1 δισ. το 2013 σε 42 δισ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας δηλαδή μια σωρευτική αύξηση της τάξεως του 90%.

«Στο σενάριο της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -η οποία περιλαμβάνει έναν μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξεως του 4% έως το 2020, ένα πραγματικό μακροπρόθεσμο επιτόκιο στα επίπεδα του 1%, την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των ιδιωτικών πιστώσεων στο 4% και μεγαλύτερης μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων προς το 15% το 2020- θα οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 20,6% στο τέλος του 2020» αναφέρει η μελέτη.

«Στο απαισιόδοξο σενάριο, όπου ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 2%, το πραγματικό μακροπρόθεσμο επιτόκιο παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 8%, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να μειώνονται σε ετήσια βάση και ο φορολογικός συντελεστής παραμένει αμετάβλητος στο 26%, τότε οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν μόλις στο 16,8% του ΑΕΠ κατά το 2020» εκτιμά η μελέτη.

Κορονοϊός - Επιστήμονας προειδοποιεί: Οι επόμενες πέντε ημέρες είναι οι πιο σημαντικές

14:35

Χριστίνα Μπόμπα: Το πρώτο story μετά την ανακοίνωση ότι ξεπέρασε τον κορονοϊό

14:30

Κορονοϊός: Πέθανε ο πατέρας του γνωστού Κύπριου κωμικού Κώστα Κώστα

14:28

Το ξέρατε; Αυτή είναι η ελληνική λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ΚΑΜΙΑ γλώσσα

14:24

Μήπως σε τρώει το άγχος και είσαι συνέχεια στην τσίτα;

14:20

Ελληνίδα μάνα ανέβασε φωτογραφίες για να δείξει πώς ήταν στα 20 της - Θα πάθετε σοκ! (photos)

14:19

Χειροκροτήσαμε αυτούς τους Άγγλους που έκαναν το σπίτι τους μπαρ με live μουσική

14:18

ΠΑΟΚ: Ο Μάριο Μπράνκο, ο... αντικαταστάτης και η επόμενη μέρα (photos)

14:16

ΥΠΕΞ Κύπρου: Βοήθεια στους φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό - Όλες οι πληροφορίες

14:14

Αυτό το βίντεο δε χάνεται: Δείτε την Ειρήνη Παπαδοπούλου να προπονεί τον Πασχαλάκη!

14:10

Αλίκη Κατσαβού: Συγκλονίζει! Ο μικρός Φοίβος κοιτά την κορνίζα και κρατά τα γυαλιά του μπαμπά του

14:10

Αναγνωρίζετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή παρουσιάστρια και ηθοποιός (pics)

14:10
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved