ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Μόνη λύση οι παραγωγικές επενδύσεις

Eurobank: Μόνη λύση οι παραγωγικές επενδύσεις

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και όχι απλά στην επισήμανση του προβλήματος της ανεργίας, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά τα τελευταία 6 χρόνια και πάνω από όλα οι έλληνες πολίτες που το βιώνουν» επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank για την οικονομία.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και όχι απλά να το καταγράφουμε» τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank οι οποίοι επαναλαμβάνουν πως «η αύξηση των επενδύσεων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ενίσχυσης της απασχόληση και μείωσης της ανεργίας».

Για τον μήνα Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας στην ελληνική οικονομία διαμορφώθηκε στο 25,78% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Η απασχόληση αυξήθηκε (σε ετήσια βάση) κατά 72,4 χιλ. άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά 104,26 χιλ. άτομα και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 31,88 χιλ. άτομα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί σε μια ετήσια μεταβολή της τάξης των 1,98 ποσοστιαίων μονάδων (από 27,76% στο 25,78%). Η αντίστοιχη μεταβολή για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν της τάξης των 1,93 ποσοστιαίων μονάδων.


Σύμφωνα με την Eurobank, σε γενικές γραμμές η μείωση του ποσοστού της ανεργίας για τον μήνα Οκτώβριο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη μείωση που καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξήθηκε (σε ετήσια βάση) κατά 72,4 χιλ. άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά 104,26 χιλ. άτομα και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 31,88 χιλ. άτομα.

«Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει από το φυλλάδιο 7ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει ως μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Το να συζητάμε απλά για το υψηλό επίπεδο του ποσοστού της ανεργίας χωρίς να προτείνουμε εφικτές λύσεις μόνο στη συνέχιση του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει και όχι στην αποκλιμάκωσή του».

Για τον μήνα Δεκέμβριο ο δείκτης του γενικού οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε (από τις 102,7 μονάδες δείκτη στις 98,9). Το ίδιο ισχύει και για τους επί μέρους δείκτες, δηλαδή της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης των κατασκευών ο οποίος βελτιώθηκε (από τις -34,2 μονάδες δείκτη στις -16,6). Η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του φαινομένου.

Για τον μήνα Νοέμβριο (2014) καταγράφηκε αύξηση (ετήσια μεταβολή) του γενικού συνόλου των καταθέσεων κατά 246,32 εκ. ευρώ. Για την κατηγορία των κατοίκων του εσωτερικού σημειώθηκε ετήσια αύξηση των καταθέσεων της τάξης του 0,27% (+475,31 εκ ευρώ), ωστόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 παρατηρήθηκε μείωση κατά 620,68 εκ. ευρώ (-0,35%). Αξίζει να αναφέρουμε, πως από τον Ιούνιο του 2009, χρονικό σημείο κατά το οποίο η χρονολογική σειρά των καταθέσεων έλαβε τη μέγιστη τιμή της, δηλαδή 246,59 δις ευρώ, μέχρι και σήμερα, το σύνολο των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού μειώθηκε κατά 68,75 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το γενικό σύνολο των καταθέσεων ισοδυναμεί με το άθροισμα των παρακάτω τριών επί μέρους κατηγοριών: α) κάτοικοι εσωτερικού, β) κάτοικοι λοιπών χωρών ευρωζώνης και γ) μη κάτοικοι ευρωζώνης. Από τις τρείς προαναφερθείσες κατηγορίες, η πρώτη έχει τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 177,85 δις ευρώ επί του γενικού συνόλου των 213,33 (83,36%), η δεύτερη έχει ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 0,71% (1,52 δις ευρώ), ενώ η τρίτη κατέχει το 15,93% (33,97 δις ευρώ).

Για την κατηγορία των κατοίκων του εσωτερικού και συγκεκριμένα για τον μήνα Νοέμβριο, σημειώθηκε ετήσια αύξηση των καταθέσεων της τάξης του 0,27% (+475,31 εκ ευρώ), ωστόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014 παρατηρήθηκε μείωση κατά 620,68 εκ. ευρώ (-0,35%). Αξίζει να αναφέρουμε, πως από τον Ιούνιο του 2009, χρονικό σημείο κατά το οποίο η χρονολογική σειρά των καταθέσεων έλαβε τη μέγιστη τιμή της, δηλαδή 246,59 δις ευρώ, μέχρι και σήμερα, το σύνολο των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού μειώθηκε κατά 68,75 δις ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο (2009-2014) η απώλεια του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν της τάξης των 56,63 δις ευρώ.

Η εν λόγω μείωση των καταθέσεων σίγουρα αντικατοπτρίζει σε έναν βαθμό τη μείωση του ακαθάριστου πλούτου των κατοίκων του εσωτερικού, για παράδειγμα λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους, ωστόσο, ένας επιπλέον παράγοντας είναι και η πραγματοποιηθείσα αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους. Κατά την διάρκεια της περιόδου 2009-2014, πολλά νοικοκυριά, τα οποία κατέχουν το 76,5% του συνόλου των καταθέσεων των κατοίκων του εσωτερικού (το υπόλοιπο 23,5% ανήκει στις επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση), θεώρησαν ως βέλτιστη επενδυτική επιλογή την απόσυρση των χρηματικών τους κεφαλαίων από τα εγχώρια ΝΧΙ και την τοποθέτησή τους σε περιουσιακά στοιχεία της αλλοδαπής ή ακόμα και σε αποθησαυρισμό (λογικά σε μικρό ποσοστό).

Ο κύριος παράγοντας που δημιούργησε τα κίνητρα για την εν λόγω συμπεριφορά ήταν η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα. Σήμερα, ενώ η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλους του φορείς του οικονομικού συστήματος (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επενδυτές από την αλλοδαπή). Το τελευταίο στοιχείο δεν οφείλεται αποκλειστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Γνώμη μας είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις θέσεις του αναφορικά με την οικονομική στρατηγική που επιθυμεί να ακολουθήσει η χώρα μας μέσα στα επόμενα εξάμηνα ή χρόνια. Τα συσσωρευμένα ελλείμματα αναξιοπιστίας του παρελθόντος μεγεθύνουν το εν λόγω κλίμα αβεβαιότητας και η εξομάλυνση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ξεκάθαρων θέσεων και ορθολογικών πολιτικών που δύναται να οδηγήσουν σε εφικτές λύσεις των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας..."

Σχετικές ειδήσεις