ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σκληρός από όσο περιμέναμε, λέει η Goldman Sachs

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σκληρός από όσο περιμέναμε, λέει η Goldman Sachs

H συγκρουσιακή στάση που επέδειξε η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος, προειδοποιεί η Goldman Sachs, ενώ επισημαίνει τρεις κινδύνους για την Ελλάδα.

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της παραμένει το επικρατέστερο σενάριο για την Goldman Sachs, η οποία όμως τονίζει πως ο κίνδυνος Grexit έχει αυξηθεί.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει η GS, είναι πιο συγκρουσιακή από ότι αναμενόταν πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας πολιτικής αστοχίας που μπορεί να οδηγήσει σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο και πιθανότατα σε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», προειδοποιεί.

Σε περίπτωση που το «ατύχημα» συμβεί, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ακολουθήσει έντονη μεταβλητότητα και αναταραχή στις αγορές. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η Goldman Sachs προτείνει στους επενδυτές να κλείσουν τις θέσεις που είχαν ανοίξει στα spreads και τις μετοχές της περιφέρειας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κατεύθυνση που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι συνεχίζει να βλέπει ως ελκυστικές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένων των υψηλών ασφαλίσεων κινδύνου, των θετικών επιπτώσεων από την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης, την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ.

Τέλος, οι τρεις κίνδυνοι πυο επισημαίνει ο οίκος για την Ελλάδα είναι: πολιτική κατάρρευση, τραπεζική κρίση και χρεοκοπία του δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις